Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Unieke sporten
  Rate this post

  Sporten. De één doet het omdat het moet, de ander kan niet zonder. In ieder geval hebben we het allemaal ooit wel eens gedaan of doen we het nog steeds. Sommigen om hun energie kwijt te raken, anderen om af te vallen en weer een ander voor het wedstrijdelement. Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om te sporten. Wélke sport je doet, kan natuurlijk ook heel erg verschillend zijn. Jongens zitten op voetbal, meisjes op turnen. Als het niet één van die twee is, is het vaak hockey, tennis, volleybal, basketbal, korfbal, handbal… Dan heb je de meeste wel gehad, denk je? Nou, nee! Er zijn véél meer sporten dan je denkt. Kijk dus eens verder dan het standaard rijtje, en probeer eens een hele andere sport. Wie weet zit er iets voor je tussen!

  Ruig op het water
  Een ruige sport waarbij je echt wel tegen een stootje moet kunnen en niet bang moet zijn om een nat pak te krijgen: kanopolo! Nooit van gehoord? Dat is niet zo gek, want het is een relatief onbekende sport. Nederland heeft ongeveer 30 kanopoloverenigingen verspreid over het land. De sport is een combinatie van kanoën, waterpolo en rugby. Het doel van het spel is uiteraard om zoveel mogelijk punten te halen. Dit doe je door bij de tegenstander in het doel te scoren, dat ongeveer 2 meter boven het water hangt. Tijdens deze wedstrijden kan het er vrij ruig aan toe gaan, wat dus ook de reden is dat uitgebreide bescherming verplicht is. De smartphoneverslaafden onder ons kunnen hun liefde beter achterlaten op de kant in waterdichte hoesjes, want de kans dat ze een potje kanopolo overleven is vrij klein…

  Voetbal vs. wielrennen
  Heb jij je wel eens afgevraagd wat je krijgt als je de sporten voetbal en wielrennen met elkaar kruist? Nee, waarschijnlijk niet. Toch zijn er ooit mensen geweest die zich dit wel afvroegen. Zij vonden toen de sport radball uit, ook wel ‘cyclobal’ of ‘fietsvoetbal’ genoemd. Deze sport komt oorspronkelijk uit Duitsland en heeft in een paar jaar tijd een aantal grote sprongen gemaakt in Nederland. Bij radball fiets je op een aangepaste fiets en speel je met een verzwaarde bal. Je speelt twee tegen twee in korte wedstrijden van 7 minuten in een gymzaal. Net zoals bij voetbal moet je bij de tegenstander in het doel scoren, zónder dat je de bal mag aanraken met je handen of je voeten. Een goede techniek en een flinke dosis uithoudingsvermogen zijn dus essentieel. Voor een goede beeldvorming kun je allerlei filmpjes vinden op YouTube. Wellicht is deze bijzondere sport wel iets voor jou!<

  Als een vis in het water
  Als een speer vlieg je door het water. Hoe je zo snel gaat? Door de techniek te gebruiken van de echte waterwezens: een vin. Bij vinzwemmen ligt het record voor de 100 meter op 39,42 seconden, bij de 100 meter vrije slag van ‘gewoon’ zwemmen ligt dit record op 44,94 seconden. Vinzwemmen is dus een ultiem snelle sport waarbij je als een dolfijn door het water beweegt en je gebruik maakt van één groot zwemvlies (in plaats van twee zoals bij het snorkelen). Er zijn verschillende afstanden, variërend van 50 tot 800 meter. Bij langere afstanden is er ook een versie waarbij je zwemt met een persluchtfles. Ben jij fan van deze sport en wil je er graag meer bekendheid aan geven? Maak dan een gave onderwaterfoto en laat hier een persoonlijk iPhone 8-hoesje van ontwerpen. Mensen die dit zien, zullen ongetwijfeld vragen naar deze unieke foto.

  Lacrosse
  Lacrosse is uit dit rijtje misschien nog de minst onbekende… In sommige films zie je deze sport nog wel eens voorbijkomen, want in de VS is het een bekende sport die door steeds meer mensen wordt uitgeoefend. In Canada is de sport echter het meest bekend en populair. In de winter is ijshockey daar de nationale sport en in de zomer is dit Lacrosse. In Nederland begint deze sport ook steeds meer aan populariteit te winnen, waardoor er inmiddels al 15 verenigingen zijn, verspreid over het land. Elke speler draagt een stick (een crosse) met een netje aan het uiteinde, waar de bal in kan. Door over te gooien moet de bal aan de andere kant van het veld komen en moeten de sporters scoren in het doel van de tegenstander. Opvallend bij deze sport is dat er een groot verschil zit tussen de mannen- en de vrouwenversie. Mannen spelen deze sport als een full-contact sport, wat betekent dat het er vaak ruig aan toe gaat. Voor vrouwen is lichamelijk contact echter verboden.

  Bossaball
  Ben jij een echte fanatieke sporter en beschik je over een flinke dosis uithoudingsvermogen? Dan is bossaball wellicht iets voor jou. De sport is een combi van turnen, volleybal en een beetje voetbal. Klinkt dit nog een beetje vaag? Bekijk dan een van de spectaculaire filmpjes op YouTube. 4 van de 5 teamleden springen aan de ene kant van het veld op een springkussen en in het midden is een ronde trampoline waar het vijfde teamlid op springt. Aan de andere kant van het veld ziet dit er precies zo uit. Verder lijkt het veld erg op een volleybalveld, met een hoog net ertussen. Net als met volleybal is het hier het doel om de bal aan de andere kant op de grond te krijgen. Door de trampoline en het springkussen worden bij deze sport de gekste capriolen uitgehaald, dus een beetje behendigheid is zeker vereist.

  Uiteraard is het ook prima om een sportarmband om te doen en lekker met jezelf en je muziek buiten te gaan hardlopen. Ieder heeft zo zijn eigen manier van sporten! De mensen die hun sport nog niet gevonden hebben, hebben wellicht wat inspiratie opgedaan in bovenstaande bijzondere sporten.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply