Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Vaatchirurgie helpt bij grote spataderen
    Rate this post

    Heb je last van grote spataderen? Dit kun je als ­cosmetisch storend ervaren, maar meer nog kun je van grote spataderen lichamelijke klachten ondervinden. Over het algemeen hebben vrouwen vaker last van spataderen dan mannen. Voor de behandeling van spataderen kun je terecht bij de vaatchirurg.

    Bij Zeelandcare werkt de vaatchirurg nauw samen met andere specialismen om een zo compleet mogelijk behandelingstraject van spataderen aan te bieden. De vaatchirurg behandelt voornamelijk grotere spataderen die voor lichamelijke klachten zorgen en die niet verholpen kunnen worden met andere therapieën. De vaatchirurg kan spataderen behandelen met behulp van endovasculaire lasertherapie of door de zogenaamde ‘Muller-techniek’.

    Wat zijn spataderen?
    Spataderen zijn verwijde aderen die meestal in de benen voorkomen. Kleine spataderen geven weinig klachten, maar kunnen op cosmetisch gebied als storend worden ervaren. Deze kleine spataderen, ook wel ‘bezemtakjes’ genaamd, kunnen door de dermatoloog worden weggespoten. Grotere, meestal zichtbare, spataderen brengen vaker klachten met zich mee. Deze kunnen meestal door de vaatchirurg worden behandeld. Een behandeltraject begint met een uitgebreid echo-onderzoek. ‘Hierbij kijk ik of er een probleem aan de vaten is en waar dat probleem dan precies zit. Blijkt uit de echo dat het spataderprobleem in het oppervlakkige systeem zit, dan kan ik deze vaak uitstekend behandelen met een lasertherapie’, vertelt vaatchirurg Marjan Reichart, verbonden aan Zeelandcare. ‘Klachten die spataders met zich meebrengen zijn vaak herkenbaar. Men heeft last van vermoeide benen aan het eind van de dag, of soms een wat jeukende huid. Ook kun je ’s nachts rusteloosheid in de benen ervaren en zijn er mensen die aangeven dat ze als het ware voelen alsof er beestjes onder de huid lopen.’

    Hoe ontstaan spataderen?
    ‘Door bijvoorbeeld beweging, het gebruiken van je spieren, pompt bloed omhoog in het adersysteem. In dit systeem zitten klepjes die maar naar één kant opengaan. Als je loopt, pomp je het bloed weg uit je benen. Als je vervolgens stilstaat, hoort het klepje dicht te vallen, zodat het bloed niet als het ware weer helemaal naar beneden kan vallen. Wanneer dit klepje niet goed sluit, ontstaan er spataderen.’

    Marjan behandelt bij Zeelandcare vaak vrouwen. ‘Meestal zijn dit vrouwen die kinderen hebben gehad.
    Vaak vrouwen in staande beroepen. Je ziet veel dat moeders en oma’s er bijvoorbeeld ook last van hebben. Het is een familiekwaal.’ Spataders komen wel degelijk ook bij mannen voor. Over het algemeen merkt Marjan dat mannen langer wachten met een behandeling en daardoor vaker met uitgebreide problemen uiteindelijk bij de vaatchirurg terecht komen. Ook komt het voor dat spataders niet zichtbaar zijn, maar er wel degelijk problemen aan de vaten zijn.

    Het resultaat
    Met de lasertherapie maakt de vaatchirurg het oppervlakkige systeem van de ader, dat een recht verloop heeft, dicht. Wanneer deze ader dicht is, valt er geen bloed meer in het systeem terug. De spataders, die over het algemeen op het onderbeen zichtbaar zijn, komen uit dit oppervlakkige systeem. Deze spataders worden met de laserbehandeling niet weggehaald. Door de lasertherapie valt de druk weg en slinken de aders als het ware. Ze trekken zich meer in de huid terug. Marjan: ‘Het is een illusie dat je na de laserbehandeling de spataderen helemaal niet meer ziet, maar de spatader trekt zich wel een heel eind terug.’ Wel ben je na de laserbehandeling volledig van je klachten af.

    Cosmetisch storend
    Het kan voorkomen dat je na de laserbehandeling van ­spataderen je toch verder wil laten behandelen, ­ bijvoorbeeld om de spatader minder zichtbaar te laten maken. Hierbij is het belangrijk om eerst te kijken hoe ver de behandelde spatader zich terugtrekt in de huid. ‘Als de aders heel klein zijn geworden door de laserbehandeling, kun je ze laten dichtspuiten bij de dermatoloog. Wanneer dit niet mogelijk is, kan ik onder plaatselijke verdoving de spatader verwijderen’, vertelt Marjan. Dit laatste wordt de ‘Muller-­behandeling’ genoemd. Deze behandeling is erg geschikt voor restanten van aders die uit een groter systeem komen, of als de spataders niet te laseren zijn. Bij deze techniek maakt de vaatchirurg kleine sneetjes in de huid en trekt de ader als het ware uit het been.

    Wil je meer weten over de mogelijkheden van een ­spataderbehandeling bij Zeelandcare? Neem dan contact op met het patiënt contactcentrum via het telefoonnummer 088-3388422.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply