Rate this post
 • Een vak apart…
  Rate this post

  Weinig mensen kennen het beroep ‘tandprotheticus’, en het woord is voor velen lastig uit te spreken. De ‘tandtechnieker’ kent men meestal wel, maar een tandprotheticus is meer dan dat.

  Wat doet Remko Brouwer, tandprotheticus in de Leidse Professorenwijk, nu precies?

  De tandprotheticus meet allerlei soorten uitneembare gebitsprotheses aan en vervaardigt ze in eigen beheer. In tegenstelling tot een technieker werkt een tandprotheticus ook aan de stoel met patiënten. Patiënten komen bij Brouwer terecht omdat zij een klacht hebben over het functioneren van hun (gehele of gedeeltelijke) kunstgebit. Brouwer bedient voornamelijk de vervangingsmarkt, maar het gebeurt steeds vaker dat mensen zich rechtstreeks tot hem richten, vaak op aanraden van vrienden en/of familie.

  Welke trends zijn er de laatste jaren geweest?

  Implantaten
  De implantaten bestaan al wat langer, maar hoe deze op de beste manier kunnen worden toegepast, is nu beter bekend. Het is duidelijker welke verankeringstechnieken het beste gebruikt kunnen worden om voor de patiënt het optimale resultaat te krijgen. Brouwer werkt in dit proces samen met een tandarts / implantoloog. De implantoloog plaatst de implantaten en Brouwer vervaardigt het daarop klikkende kunstgebit.

  Digitale technieken
  De laatste jaren zijn digitale technieken ontwikkeld, waarmee een kunstgebit gemaakt kan worden. De tandprothetische branche volgt deze ontwikkelingen op de voet, maar het is volgens Brouwer nog altijd geen verbetering ten opzichte van hoe hij nu een gebit maakt. Het maken van een kunstgebit is heel complex. Het is heel lastig om een digitaal proces te bedenken dat de tand­protheticus zijn werk op een snellere, effectievere, betere en goedkopere manier kan laten doen.

  Is er ook een trend in de tandprothetische branche?

  De laatste jaren neemt de vraag naar wittere tanden toe. Patiënten hebben steeds meer cosmetische wensen ten aanzien van hun kunstgebit. Wittere tanden horen daar ook bij. Waar Brouwer voorheen vaak witte tanden apart moest bestellen, heeft hij ze tegenwoordig standaard in zijn assortiment. Bovendien heeft de patiënt keuze uit verschillende kleuren wit. Zo kan nog beter voldaan worden aan de wensen van de patiënt.

  Ben je geïnteresseerd?

  Draag je een kunstgebit en ben je daar niet tevreden over of ben je na een jaar of vijf toe aan een nieuw gebit? Neem gerust contact met ons op voor een (vrijblijvend) mondonderzoek. Tijdens dit onderzoek kun je met de tandprotheticus jouw eventuele klachten en/of wensen bespreken.

  Hoe werkt de vergoeding?

  75% van de kosten voor een volledige prothese worden vergoed uit het basispakket. Heb je daarnaast nog een aanvullende verzekering voor tandheelkundige zorg, dan krijg je bovendien nog eens een deel van de resterende 25% vergoed.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply