Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Mijn vak is mijn passie
  Rate this post

  Jolanda Comello is eigenares van Zen Topsalon Instituut en biedt een professionele kappersopleiding voor iedereen die het kappersvak (weer) in wil.

  Hoe ben je ertoe gekomen om een opleiding aan te bieden?
  ‘Op mijn zestiende ging ik naar de kappersschool. Toen ik die afgerond had, heb ik een paar jaar voor een baas gewerkt, maar ik wilde toch wat anders gaan doen. Ik ben toen de administratieve kant opgegaan, maar dat bleek geen goede keuze. Daarna heb ik kinderen gekregen, maar het kappersvak bleef toch kriebelen. Ik ben toen een particuliere kappersopleiding gaan doen om mijn kennis up to date te brengen. Na die opleiding heb ik heel wat jaren ambulant gewerkt, maar het idee van een particuliere kappersopleiding sprak me zó aan, dat ik twee jaar geleden zelf een dergelijke opleiding begonnen ben.’

  Wat typeert jouw kappersopleiding?
  ‘Ik denk dat mijn aanpak vooral heel menselijk is. Er wordt gewerkt in kleine groepen, want er zijn ook maar 4 spiegels in de salon. Een voormalige leerlinge, die maar liefst 2 uur moest rijden voor mijn lessen, zei eens dat ze voor mij had gekozen omdat ze de sfeer zo prettig vond,’ en dat terwijl ze voor een andere opleiding had kunnen kiezen die dichter bij huis was. Dat is dan toch leuk om te horen. En met de opleiding ben je niet jarenlang bezig: de opleiding duurt 12 maanden; dan kun je examen doen voor het vakdiploma. De opleiding is niet alleen ideaal voor meiden die net van school komen, maar ook voor vrouwen die een carrièreswitch overwegen of die, net als ik, eerder kapster zijn geweest en weer terug in het vak willen.’

  Wat leer je je leerlingen zoal?
  ‘Eén van de dingen die ik mijn leerlingen meegeef, is dat ze zich moeten onderscheiden van anderen. De kappersmarkt in Nederland is behoorlijk verzadigd, dus als je een plekje wil in dit prachtige vak, dan moet je opvallen door je kennis en kunde. Ik kan natuurlijk geen baangarantie geven, maar de kans op een carrière is wel groter als je méér kunt, en dat geldt niet alleen als je zelf een eigen salon wilt beginnen, maar ook als je voor een baas gaat werken. En ik leer mijn leerlingen ook van alles rond het opzetten van een eigen zaak, zoals de noodzaak om reclame te maken. Het ondernemerschap is helaas niet allemaal rozengeur en maneschijn, omdat je immers nooit weet hoe de zaken gaan lopen. Dat zijn allemaal aspecten die aan bod komen tijdens de opleiding.’

  Je leerlingen oefenen met echte klanten…
  ‘Ja! Daarmee onderscheid ik me van andere opleidingen. Een groot voordeel is dat mijn leerlingen op deze manier leren omgaan met klanten, want iedereen is weer anders. Voor de klanten is het grote voordeel dat de behandelingen 50 tot 75% goedkoper zijn dan bij een reguliere kapperszaak. En we doen alle behandelingen waarvoor je ook in andere salons terecht kunt: knippen, verven, permanenten… Alle soorten kapsels zijn mogelijk, van klassiek tot trendy. En klanten hoeven niet bang te zijn dat het misgaat met hun kapsel, want ik hou er goed toezicht op. Mocht er onverhoopt toch iets verkeerd gaan: ik geef garantie op het geleverde werk. Hoe dan ook zoek ik naar een oplossing. Maar bij mij gaat het minder vaak fout dan bij een ‘normale’ salon, juist doordat de leerlingen zo geconcentreerd bezig zijn.’

  Naam: Jolanda Comello
  Leeftijd: 48 jaar
  Eigenaar: Zen Topsalon Instituut

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply