Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Valina Brizzi: ‘Het creëert rust in je hoofd’
  Rate this post

  Is jouw huishouden om door een ringetje te halen? Of besteed jij veel tijd aan het bij elkaar zoeken van de onderdelen van je favoriete bordspel, je lievelingssokken of je autosleutels? Jouw huis lijkt in niets op de foto’s in het woonmagazine dat ergens vergeten onder een stoel ligt. Al ben je een grote fan van Marie Kondo, tóch lukt het je maar niet om orde te scheppen in de chaos.

  Blijkbaar heb je eerst een flinke zet in de goede richting nodig van iemand die daar zoveel ervaring in heeft, dat ze er zelfs haar vak van gemaakt heeft. ‘Het is eigenlijk een uit de hand gelopen passie’, straalt Valina Brizzi wanneer ze vertelt over haar werk. ‘Ik ben begonnen met de kledingkasten bij mij thuis op te ruimen en opnieuw in te delen: alles op kleur en netjes en strak in de kast. Daarna kwamen achtereenvolgens de keuken, badkamer en het washok aan de beurt. Ik hou ervan dat alles netjes is. Dat geeft rust in mijn huis, maar ook in mijn hoofd. Vrienden van me vroegen me of ik hen ook wilde helpen om alles op orde te brengen en zo is het balletje gaan rollen. Van het één kwam het ander, zoals een tandartspraktijk waarbij ik alles heb gelabeld en op categorie heb gesorteerd.’

  Opruimen en stylen
  Alhoewel haar bedrijfsnaam doet vermoeden dat Valina zich vooral met het op- en inruimen van kledingkasten bezighoudt, gaan haar diensten veel verder. ‘Ik bied hulp bij allerlei kasten en ruimtes in je huis én kantoor: van die ene kamer waar je geen raad mee weet omdat hij vol staat met allerlei spullen waar je geen vaste plek voor hebt, tot kinder- en babykamers. Ga je verhuizen? Dan kan ik je helpen met alles wat oud, kapot of troep is of de houdbaarheidsdatum is gepasseerd weg te doen en de rest te categoriseren en in te pakken. Daar heb je veel gemak van als je alles in je nieuwe huis uitpakt en een plekje moet geven. Ik denk mee, creëer en geef ruimte. Ik werk samen met een aannemer die kasten kan inbouwen en ombouwen. Als ik aan het werk ben geweest, is niet alleen alles opgeruimd, maar het ziet er ook mooi uit, want ik stijl de ruimte ook. Vooral dat laatste is wat mij onderscheidt van bijvoorbeeld iemand als Marie Kondo. Door alles per categorie in mooie dozen of opbergbakken te doen, ga ik nét een stapje verder. Ik merk gewoon dat dat gewaardeerd wordt. Mijn klanten zijn zó blij wanneer ik bij hen aan het werk ben geweest. Een opgeruimd huis is gewoon het fijnste wat er is. Het geeft rust in je hoofd.’

  Tweede leven
  Natuurlijk wordt er niets weggedaan zonder dat de klant daar vanaf weet. ‘Nee hoor’, stelt Valina gerust. ‘Dat gaat allemaal in overleg. Het mooie is dat veel spullen en kleding een tweede leven krijgen. Want ook dát vind ik belangrijk. Alle spullen die nog goed genoeg zijn om te gebruiken, worden aangeboden aan arme gezinnen in Nederland die dat echt kunnen gebruiken. Zij zijn daar ontzettend blij mee. Er heerst nog zóveel armoede in ons eigen land, dus waarom zou je het dan naar het buitenland sturen? Veel cliënten vinden dit initiatief zó mooi, dat ze gemakkelijker afstand kunnen doen van hun overdaad aan kleding of kinderspeelgoed. Ik kom vaak in huishoudens van mensen die het goed hebben. Als je op die manier ook mensen kunt helpen die het écht kunnen gebruiken, snijdt het mes aan twee kanten. Hoe mooi is dat?’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply