Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Vallen, opstaan en opnieuw proberen
  Rate this post

  Je hebt al van alles geprobeerd: van voetbal en hockey tot dansen, maar jouw kind lijkt gewoon minder interesse te hebben in sporten dan andere kinderen. Ook op het schoolplein heb je het idee dat je kind niet altijd goed kan meespelen met klasgenoten.

  Je kind leert spelenderwijs bewegen door vallen, opstaan en opnieuw proberen. Meestal gaat dat goed en bijna onopgemerkt. Om allerlei redenen kan deze ontwikkeling toch wat langer duren of anders verlopen. Pijn, angst, gedragsproblemen, overgewicht of gebrek aan motivatie kunnen hierin een rol spelen. Je kind doet te weinig motorische ervaring op en toont daarom misschien weinig interesse in sporten of kan niet vrij en onbelemmerd spelen. Als je dit opmerkt, wil je natuurlijk dat er zo snel mogelijk een oplossing komt, en die is er!

  Belevingswereld
  De kinderfysiotherapeut is specialist in het behandelen van kinderen van 0 tot 18 jaar, en gaat spelenderwijs met je kind aan de slag om de bewegingsontwikkeling te stimuleren. De fysiotherapeut maakt hierbij gebruik van oefeningen en situaties die aansluiten op de belevingswereld van je kind.

  Maatwerk
  Kinderfysiotherapeute Mara Tar: ‘Een kind is geen mini-volwassene. Een kinderfysiotherapeut moet daarom niet alleen kennis hebben van de motorische ontwikkeling van kinderen, maar ook van de groei, de cognitieve ontwikkeling en de sociaal-emotionele ontwikkeling. Een behandeling is daarom maatwerk, want elk kind is anders. De kinderfysiotherapeut moet zich steeds aanpassen aan het ontwikkelingsniveau en behoeftes van het kind en het hoogst haalbare doel bereiken.’ Mara: ‘Wat is er mooier dan de fonkelingen in de ogen van het kind zien nadat het iets nieuws heeft geleerd? Het gevoel dat het kind heeft als het merkt dat iets gelukt is… Dit raakt me nog steeds. Ik voel me bevoorrecht dat ik met kinderen mag werken. Het is de leukste wat er is!’

  Over Mara Tar Fysiotherapie
  Kinderfysiotherapeute Mara Tar is sinds 2004 werkzaam in Fysiotherapiepraktijk Bezuidenhout te Den Haag en sinds 2014 op de Dansvakafdeling van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Mara is gespecialiseerd in kinderen met sport- of dansblessures. Dit laatste is bijzonder, want er zijn in Nederland heel weinig fysiotherapeuten die zich hiermee bezighouden. Mara Tar Fysiotherapie werkt nauw samen met CJG Haagse Hout, Juliana Kinderziekenhuis, basisscholen, kinderdagverblijven, sportverenigingen, dansscholen en andere medisch professionals. Als je een kinderfysiotherapeut zoekt, let er dan wel op dat bevoegde kinderfysiotherapeuten geregistreerd staan in het Centraal Kwaliteitsregister (CKR) van het KNGF (Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapeuten). Om geregistreerd te kunnen blijven, zijn na- en bijscholing noodzakelijk. De Nederlandse vereniging voor Fysiotherapie in de Kinder- en jeugdgezondheidszorg (NVFK) vertegenwoordigt de beroepsgroep van de kinderfysiotherapeuten en is aangesloten bij het Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapeuten (KNGF).

  ‘Heel leuk om de vorderingen te zien’
  Ik ben eerst voor mijn oudste zoon bij Mara Tar geweest omdat hij een lage spierspanning had in zijn benen, waardoor het kruipen en lopen maar moeilijk op gang kwam. Hij was toen ruim een jaar. De eerste afspraak was een intakegesprek. Mara gaf hem eerst rustig de tijd en zorgde er ook voor dat mijn zoontje mij steeds kon zien. Hij was namelijk heel verlegen.
  Elk bezoek bij Mara begon met een verslag hoe het met mijn zoontje ging en daarna ging Mara weer verder met oefenen om daarna af te sluiten met nieuwe oefeningen voor mee naar huis. Het is heel leuk om de vorderingen te zien en je bent trots omdat je hebt samengewerkt naar het moment dat mijn zoontje ging lopen! Bij mijn andere zoontje was fysio nodig omdat hij een voorkeurshouding had. Hij is nog een kleine baby. Ook bij dit eerste bezoek zorgde Mara eerst voor vertrouwen en langzaam wennen. Mara doet steeds oefeningen voor en legt uit waarom de oefeningen belangrijk zijn en waar ik op moet letten tijdens het oefenen. Dat is heel fijn! – Saskia uit Den Haag

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply