Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Van geheim naar publiek bezit
  Rate this post

  Jullie geheimpje, samen, verborgen in jullie hoofd. Niemand weet ervan, want alleen jullie bepalen wanneer het mag gebeuren. Romantisch, maar ook alleen. Als verloskundige horen we regelmatig hoe zoekende stellen waren. Wat is betrouwbare informatie, wat is normaal en wanneer moet je je zorgen gaan maken? Hiervoor kun je terecht op het kinderwensspreekuur van de verloskundige. Heerlijk om even te spuien en vrijelijk te spreken. Je verlaat de kamer ook nog eens met een berg goede adviezen en tips!

  Ben je eenmaal zwanger, dan blijft het vaak tot ongeveer 10 weken nog steeds jullie geheimpje. Soms best een uitdaging met dinertjes en feestjes waar de alcohol rijkelijk vloeit. Eindelijk komt het moment dat jullie het vertellen. Blije gezichten, knuffels en felicitaties. Vanaf dat moment is het startsein gegeven: de hele wereld mag zich met jou gaan bemoeien. Je krijgt de beste en irritantste tips en na verloop van tijd gaat je omgeving zelfs ongevraagd aan je buik voelen. Waar is dit nou allemaal goed voor?

  Het is goed om je te realiseren dat je dierbaren het beste met je voor hebben. Ze willen hun betrokkenheid laten zien en je waardevolle tips geven. Die betrokkenheid is fijn, maar de woordkeuze is niet altijd even tactisch. Opmerkingen als ‘Wat een kleine buik heb je!’ of ‘Zijn het er geen twee?!’ vliegen je om de oren. Goed bedoeld, maar vaak word je er als zwangere alleen maar onzeker van.

  Tip: vraag je verloskundige eens om haar mening! Negen van de tien keer hoef je je echt geen zorgen te maken en kun je alles van je af laten glijden. Die bemoeienis is nog ergens goed voor. Door al die opmerkingen en meningen word je aan het denken gezet. Hoe ervaar jij je zwangerschap, de groei, het getrappel? Het laat je realiseren wat jouw intuïtie zegt. En die intuïtie heb je straks hard nodig bij de opvoeding van je kindje. Waar ligt jouw focus? Wil je je kind veel liefde en warmte geven of ben je meer van de nuchtere aanpak? Focus jij je op gezonde voeding of vier jij graag het leven?

  Bemoeienis gaat nog lang door. We zien het ook veel in de kraamperiode. ‘Geef je geen borstvoeding?’ of ‘Zó, die heeft bolle wangen!’ worden zonder vragen naar je toegeworpen. Dan heb je best stevige schoenen nodig. In de zwangerschap wordt de groei van die stevige schoenen al gestimuleerd en dat zal nooit meer stoppen. En jij? Als je op zoek gaat bij jezelf, zal je merken dat je steeds beter weet waar je voor staat, wat je intuïtie je vertelt en waar jij blij van wordt. Welkom in het moederschap!

  – Lotte Vermorken (verloskundige en 14 jaar werkzaam bij verloskundigenpraktijk De Kei)

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply