Rate this post
 • Van huilbaby naar blije baby
  Rate this post

  Het is mooi om ouders met hun baby in de praktijk te mogen ontvangen, al is het prille geluk soms wreed verstoord en zijn de ouders doodmoe en ten einde raad. De pasgeborene zorgt voor slapeloze nachten door continu te huilen of heeft veel last van darmkrampjes. De baby is vaak onrustig, drinkt slecht of heeft refluxklachten. Klachten waar vaak geen medische oorzaak aan ten grondslag ligt, maar waarbij osteopathie wel een uitkomst kan bieden.

  Wist je dat tijdens de geboorte de verschillende botten van de schedel over elkaar heen schuiven? Dit gebeurt om de gang door het smalle geboortekanaal mogelijk te maken. Eenmaal ‘buiten’ ontvouwt de schedel zich als de bladeren van een bloem en valt alles op zijn plaats. Als alles goed gaat tenminste.

  Tijdens een bevalling worden grote krachten uitgeoefend op het lichaam van het ongeboren kind. De beweeglijkheid van het lichaampje en de schedel zorgen er in het algemeen voor dat deze krachten goed opgevangen kunnen worden. Maar als de bevalling erg lang heeft geduurd, of als deze juist heel snel is gegaan, kan dat gevolgen hebben voor het welzijn van het kind. Ook kunnen klachten ontstaan na de geboorte van een baby in stuitligging, na een vacuümverlossing of een keizersnede.

  Osteopathie
  De oorzaak van de klachten kan zeer verschillend zijn. Hoe klein ook: ieder kind is een individu, dat andere achtergronden heeft en zich anders uit. In veel gevallen kan een verstoorde beweeglijkheid en/of verhoogde spanning de oorzaak zijn van de klachten. Omdat osteopathie een zachte en efficiënte geneeswijze is, is deze uitermate geschikt voor baby’s en kinderen. Osteopaat Michiel Bornkamp kan met behulp van zachte handgrepen het kindje onderzoeken. De beweeglijkheid c.q. spanning, die verantwoordelijk is voor de klachten, kan worden behandeld.

  De osteopaat ‘kraakt’ nooit baby’s of kleine kinderen. De techniek waarbij baby’s worden ‘dubbelgevouwen’, is geen osteopathische techniek. Michiel distantieert zich hiervan. De behandeling bestaat meestal uit 2 tot 4 afspraken, naar gelang de aard van de klachten. De behandeling voelt prettig aan, en vaak vallen de baby’s zelfs in slaap. Na de behandeling volgt een tweede afspraak na een paar weken: het zelfherstellend vermogen van het lichaam heeft tijd nodig om tot een nieuw evenwicht te komen.

  Veel voorkomende klachten
  Het is onmogelijk om een complete lijst te maken van alle klachten waarmee je met je baby bij Michiel terecht kunt. Hieronder staan klachten die het meest worden gezien in de praktijk. Staat de klacht van jouw kind er niet bij, aarzel dan niet om contact op te nemen.
  – Slaapproblemen
  – Darmkrampjes
  – Langdurig huilen
  – Onrustig
  – Problemen met zuigen of slikken
  – Refluxklachten
  – Voorkeurshouding
  – Keel-, neus- en oorproblemen
  Herken je jouw baby ook in bovengenoemde symptomen, dan is het zeker zinvol om een afspraak te maken. Ook jij hebt dan snel weer een blije baby!

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply