Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Van mijn trauma verlost’
  Rate this post

  Meestal, als je iets heftigs hebt meegemaakt, heeft dit invloed op je hele zijn. Erover praten is niet altijd makkelijk en soms lijkt het maar weinig op te lossen. Je bent misschien even opgelucht, maar in wezen is er niets veranderd. Met EMDR kan dit wél bereikt worden.

  ‘Ik heb vroeger een auto-ongeluk gehad,’ vertelt Lise van 28. ‘Hierdoor durfde ik eigenlijk geen auto meer in. Ik had steeds nare beelden in mijn hoofd, die steeds terug­kwamen. Ook als ik mij met andere dingen bezighield en ik iets zag wat me aan het ongeluk deed denken, dan kwam alles weer naar boven. Dat kon een kleur zijn, een vorm, maar ook een geluid of een geur. Ik bleek een trauma te hebben. Wat een stress… Al vaker heb ik hierover proberen te praten, met vrienden en ook met een psycholoog, maar het heeft me niet gebracht wat ik zocht. Ik zocht rust en wilde niet steeds bang hoeven zijn voor opkomende angst. Ik wilde niets meer hoeven te vermijden. Dag in dag uit was ik moe.’

  ‘Op een gegeven moment ben ik via een vriendin bij Agnes van der Ster terechtgekomen. Zij heeft mij de voordelen van EMDR bij traumabehandeling laten zien. EMDR heeft bij mij echt geholpen. Agnes voelde voor mij vertrouwd aan en zij heeft mij op mijn tempo overzicht gegeven over welke herinneringen het meest heftig voor mij zijn. Eén voor één zijn we die herinneringen langsgegaan.
  We hebben besproken wat ik voor me zag en wat voor gevoelens dat bij mij opriep. Omdat het vertrouwd voelde en omdat ik nu écht van mijn traumatische ervaring af wilde komen, heb ik mij helemaal gegeven. Vaak overspoelden de emoties mij en moest ik huilen. Op dat moment volgde ik de ritmische bewegingen van haar hand voor mijn ogen.’

  ‘Het gekke is, en dat moet je misschien zelf ervaren, dat de emoties dan langzaam afnemen, terwijl je het beeld nog steeds op je netvlies ziet. Dat komt doordat afleiding het steeds moeilijker maakt om die emoties nog te voelen. Langzamerhand worden de netwerken van herinneringen in je brein dan opnieuw aangelegd: eigenlijk wordt de
  herinnering aan de gebeurtenis losgekoppeld van de gevoelens die daarmee gepaard gingen.’

  ‘Na verschillende behandelingen voelde ik mij lichter en vrijer. Ik merk echt dat ik over mijn trauma heen ben ge­komen. Ik ben absoluut niet vergeten wat er is gebeurd, maar de herinnering grijpt mij niet meer aan. De controle blijft bij mij. Nu ik mij niet meer bang voel, hoef ik geen rekening meer te houden met het ineens omslaan van mijn gevoel. Dat scheelt zoveel energie! Dankzij Agnes en ook dankzij mijn eigen inzet voel ik mij een ander mens.
  Ik bén een ander mens. Agnes, bedankt!’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply