Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
3.6/4 - (11 stemmen)
 • Vat vol zelfwaardering
  3.6/4 - (11 stemmen)

  Bijna iedereen loopt op een gegeven moment tegen bepaalde problemen aan. Je zit niet lekker in je vel, merkt dat je maar niet goed in je werk raakt of mist iets op sociaal vlak. Vaak zijn we zo gewend geraakt aan wat we altijd al doen, dat we niet meer kunnen zien welk gedrag ons eigenlijk in de weg zit.

  Maar een groot deel van onze problemen komen voort uit bepaalde keuzes, uit ons gedrag. Totdat je weet te ontdekken welk gedrag ten grondslag ligt aan jouw onvrede, is de kans aanwezig dat je op dezelfde manier blijft vastlopen.

  Belangrijke sleutel
  Wanneer je niet lekker in je vel zit, lukt het vaak niet goed de vinger op de zere plek te leggen hoe dat nou komt. Het voelt alsof alles tegelijk even niet wil lukken. Je bent niet blij met jezelf en je omgeving, maar het lukt ook niet om dat zelf te doorbreken. Een belangrijke sleutel schuilt in de zelfwaardering. Want als je jezelf niet kunt waarderen, slaan alle pogingen om je situatie te veranderen dood in zelfkritiek en negativiteit. Daardoor blijf je vastdraaien in een patroon van onvrede, snakken naar verandering maar onmachtig zijn de keuzes te maken die je daartoe helpen, wat vervolgens weer somber stemt en de stem van zelfkritiek doet toenemen.

  Positieve relatie met jezelf
  Psycholoog en seksuoloog Gertjan van Zessen constateerde deze gedragspatronen in veel mensen en ontwikkelde een model waarmee hij hen wilde helpen daaruit te breken. Dat model is het Vat van Zelfwaardering. Hij noemt dat de kern van de methode is een positieve relatie in plaats van een veroordelende relatie met jezelf te ontwikkelen. ‘Door mensen concreet te laten oefenen met meer waardering van hun gemoedsbewegingen, ontstaat die betere relatie met het ik (en daardoor met anderen) op een soepele manier. De methode leidt verrassend snel tot andere denk- en gedragspatronen’, licht Van Zessen toe.

  Bouwen aan wat goed gaat
  Het Vat van Zelwaardering is daarmee en lichte maar effectieve methode die behandelaren kunnen inzetten om positieve verandering te bewerkstelligen. Ook Renata Schoneveld past de methode toe, en het past bij haar visie dat het belangrijk is om te bouwen aan wat er goed gaat in plaats van te concentreren op de dingen die mislopen. ‘Natuurlijk krijg je te maken met tegenslag of zaken die je minder goed kunt. Maar door meer regie en richting te kunnen nemen in deze situaties, ontwikkel je ook de veerkracht om dat te kunnen opvangen. En daar groei je van.’

  Wist je dat …
  … het Vat van Zelfwaardering een methode is die snel verandering teweegbrengt? In gemiddeld zes sessies kunnen mensen meer zelfzorg en -waardering leren toepassen.
  … deze methode past in de huidige trend van positieve psychologie? Hierbij wordt de aandacht gelegd op de talenten, kwaliteiten en positieve kanten van een persoon om deze verder te ontwikkelen en versterken.

  Over Renata
  Renata Schoneveld is haptotherapeut in haar eigen praktijk in Amersfoort. Ze vertelt: ‘Als haptotherapeut help ik mensen met verschillende vragen en zaken waar ze tegenaan lopen in hun leven.’ Je kunt bij Haptonomie praktijk Schoneveld terecht voor haptotherapie en haptonomie, maar ook heeft Renata de studie Seksuologie gevolgd, waardoor vragen rondom intimiteit eveneens bespreekbaar zijn.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply