Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Vechten of vrede?
  Rate this post

  Scheiden doet lijden. Een cliché, maar in de meeste gevallen wel de realiteit. Er komt heel wat bij kijken om de zaken tijdens een scheiding voor alle partijen zo goed mogelijk te regelen. Daar kun je ongetwijfeld wel wat hulp en informatie bij gebruiken. Een scheidingsadvocaat is hiervoor de aangewezen persoon.

  Hypotheek Als jullie een huurhuis hebben, dan bepalen jullie samen in onderling overleg wie er in het huis blijft wonen en wie vertrekt. Als jullie hier niet uitkomen, dan kan een advocaat jullie hierbij helpen. Is jullie huis een koophuis en hebben jullie een hypotheek, dan zijn er verschillende opties. Eén van jullie blijft in het huis wonen en de ander wordt uitgekocht. Jullie kunnen ook besluiten om het huis te verkopen en beiden een ander huis te zoeken. De beste beslissing is altijd heel persoonlijk. Als jullie hier niet uitkomen, dan kan een advocaat jullie hierover adviseren of begeleiding bieden.

  Partneralimentatie Als je gaat scheiden hoef je je niet meer aan de wettelijke regels van het huwelijk te houden. Er is echter één uitzondering: de onderhoudsverplichting. Ook al ben je gescheiden, je blijft verplicht om financieel voor elkaar te zorgen. Dat noem je een alimentatieplicht. Als jij niet of niet genoeg inkomsten hebt, dan kan het zo zijn dat jouw ex-partner partneralimentatie aan jou moet betalen. Een scheidingsadvocaat kan jullie adviseren over partneralimentatie.

  Boedelverdeling Als je uit elkaar gaat, dan ontkom je er niet aan om jullie bezittingen en schulden te verdelen. Maar hoe pak je dit aan? Het is verstandig om als eerste een overzicht te maken. De scheidings­advocaat kan je hierbij helpen en geeft voo­r-lichting over polissen, effecten, ondernemingen en dergelijke. Het is heel belangrijk dat jullie heldere afspraken maken over de verdeling en deze duidelijk opschrijven. Hiermee voorkom je dat er later misverstanden en problemen ontstaan.

  Kinderalimentatie Vaak wonen kinderen na een scheiding voornamelijk bij één van de ouders. Dit heet de ‘verzorgende ouder’. Met de andere ouder is er een omgangsregeling. Dit is de ‘niet-verzorgende ouder’. Deze ouder is verplicht om financieel voor de kinderen te blijven zorgen. Dit heet een onderhoudsplicht of alimentatieplicht. Het bedrag dat voor het onderhoud van de kinderen wordt betaald, heet de kinderalimentatie. De hoogte hiervan is mede afhankelijk van de omgangsregeling. Hoe meer omgang, hoe minder alimentatie. Jullie zijn vrij om samen afspraken te maken over de kinderalimentatie. Als jullie er niet uitkomen, dan kan de scheidingsadvocaat jullie hierover adviseren.

  Feit: Na de zomervakantie en decemberfeestdagen verdubbelt bijna het aantal aanvragen over echtscheiding.

  Feit: Meer dan 600.000 kinderen onder de 17 jaar woonden in 2015 niet in een gezin met twee eigen ouders. Dat waren er bijna 200.000 meer dan twintig jaar eerder.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply