Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Veel kinderen volgen ten onrechte dieet
  Rate this post

  Het Martini Allergie Centrum voor Kinderen (MACK) is een bovenregionaal expertise- en behandel­centrum voor diagnostiek, behandeling en ondersteuning van kinderen met (verdenking van) complexe allergieën. Kinderen vanuit heel het Noorden (en verder) komen speciaal naar het MACK omdat een gespecialiseerd team van kinderartsen, kinderverpleegkundigen, kinderdiëtisten en koks korte toegangstijden en een snelle doorlooptijd van de onderzoeken biedt.

  Veel kinderen volgen onterecht een dieet vanwege een vermeende allergie. Om vast te stellen of er daadwerkelijk sprake is van een voedselallergie, kan een kind een voedselprovocatietest ondergaan.

  Vaststellen of uitsluiten voedselallergie
  Een voedselprovocatie is een betrouwbare manier om een voedselallergie vast te stellen of uit te sluiten. Tijdens dit onderzoek krijgt een kind het verdachte voedingsmiddel onder gecontroleerde omstandigheden in een opklimmende hoeveelheid. In een derde van de gevallen gebeurt dit dubbelblind. Dat wil zeggen dat er twee testdagen zijn. De ene keer krijgt het kind het verdachte voedingsmiddel (bijvoorbeeld ei, melk, pinda of cashew) verstopt in een koek of gehaktbal, en de andere dag dezelfde koek of gehaktbal, maar dan zonder het verdachte voedingsmiddel. Tijdens de test weten zowel kind, arts als verpleegkundigen niet in welke testvoeding het verdachte voedingsmiddel is ‘verstopt’. Een speciaal ontwikkelde receptuur zorgt ervoor dat er geen smaakverschil is.

  Thuisintroductietest
  Naast de dubbelblinde voedselprovocaties, die in de veilige omgeving van het ziekenhuis plaatsvinden, ontwikkelde het MACK ook een methode voor een thuisintroductietest om in de eigen omgeving verdachte voedingsmiddelen veilig te testen. Dit kan alleen bij kinderen die geen risico lopen op een allergische reactie. Aan de hand van foto’s krijgen ouders een doseerschema van bijvoorbeeld ei of pinda’s, om een eventuele allergie hiervoor uit te sluiten.

  Kennis delen
  Het MACK hecht grote waarde aan het delen van zijn expertise. In de afgelopen jaren organiseerde het centrum bijeenkomsten voor medewerkers van scholen en kinder­dagverblijven. Streven daarbij is een toename van de bewustwording rondom eventuele gevaren van voedselallergie en welke voorzorgsmaatregelen er getroffen moeten worden voor deze kinderen op school, overblijf, schoolreisje en kinderopvang. Samen met ouders is ook de website www.kindenallergie.nl opgezet. Hier delen ouders van kinderen met een allergie hun ervaringen en tips.

  Feiten en cijfers
  Een dubbelblinde voedselprovocatie wordt meestal uitgevoerd bij zuigelingen, om te onderzoeken of er sprake is van een melkallergie. In de praktijk blijkt dat in 62% van de gevallen er geen sprake is van een melkallergie, waardoor de kinderen weer melk kunnen drinken. Het merendeel van de kinderen die een voedselprovocatietest ondergaan is jonger dan 6 jaar. Zij worden voornamelijk op ei- (13%), pinda- (9%) en/of een notenallergie (8%) onderzocht.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply