Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Veilig buidelen bij mama & papa
    Rate this post

    Wereldwijd wordt ongeveer één op de tien kinderen te vroeg geboren. Gevolgen hiervan kunnen zijn slechter zicht of gehoor, een verstoorde fijne motoriek, aandachtsproblemen en minder presteren. Er is aangetoond dat baby’s zich beter ontwikkelen als ze regelmatig huid-op-huidcontact hebben met hun ouders. Het zogenoemde ‘buidelen’, wanneer een kindje op het ontblote bovenlichaam van de ouder ligt, zorgt ervoor dat ouder en kind beter hechten.

    Buidelen, of ook wel ‘kangoeroe-care’ genoemd, is een periode van huid-op-huidcontact tussen ouder en kind. Eigenlijk vervangen de ouders op die manier tijdelijk de couveuse voor het te vroeg geboren kindje. Na het buidelen gaat het kindje weer de couveuse in. Het heet ‘buidelen’ omdat de buidel van een kangoeroe wordt nagebootst. Het kindje ligt op de naakte borst van de ouder en wordt toegedekt met de armen van de ouder en/of een dekentje. Een buidel is een warme, veilige plek voor een kindje om te groeien en aan te sterken.

    Comfortabel buidelen

    Om het buidelen comfortabeler en veiliger te maken, zijn er in Máxima Medisch Centrum (MMC) op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) relaxstoelen en buidelvesten aanwezig. De NICU is een intensive care voor erg zieke en te vroeg geboren baby’s. MMC is één van de tien ziekenhuizen in Nederland met zo’n speciale intensive care voor baby’s. Met een buidelvest aan is het voor de ouders veiliger om te buidelen, omdat ze hun armen vrij hebben. In het vest zit namelijk een buidel, waarmee het kind bevestigd wordt op de borst van de ouders. De vader of moeder kan nu, met ondersteuning van een verpleegkundige, het kindje zelf gemakkelijk uit de couveuse halen en in de buidel leggen.

    Daarnaast zijn de buidelvesten comfortabel en warm, omdat het ontblote bovenlijf door het vest bedekt wordt. Ook de relaxstoelen zorgen voor extra comfort. De stoelen zijn in hoogte verstelbaar en door de wieltjes gemakkelijk te verplaatsen. Dit brengt een groot voordeel met zich mee: de baby kan op de borst van de ouder blijven liggen, terwijl de verpleegkundige hem of haar verzorgt. Op de NICU wordt veel aandacht aan buidelen besteed, omdat gebleken is dat zo lang mogelijk buidelen de meest effectieve manier is om ouder-kindhechting te verbeteren.

    Onderzoek in MMC

    Arts-onderzoeker Deedee Kommers van Máxima Medisch Centrum heeft onderzoek gedaan naar wat hechting nou eigenlijk is en wat het effect van buidelen is. Kommers onderzocht verschillen in het hartritme van te vroeg geboren baby’s van slag tot slag, vóór, tijdens en na het buidelen. ‘We zagen meteen verschillen tussen de momenten in de couveuse en tijdens het buidelen. Het is heel mooi als je met een signaal in één oogopslag kunt laten zien wat het positieve effect van knuffelen is. Met zo’n uitslag kun je mensen nog meer overtuigen dat er meer gebuideld moet worden’, vertelt Kommers. Na het onderzoek is duidelijk geworden hoe belangrijk buidelen eigenlijk is. De buideltijd op de NICU van MMC is om die reden zelfs verdubbeld.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply