Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Veilig varen deze zomer
    Rate this post

    Nederland telt duizenden kilometer aan bevaarbaar water, dwars door typisch Hollandse landschappen, dorpjes en steden. Of je nu met een sloepje door een stad wilt dobberen of met je eigen boot wilt toeren door de natuur: de waterwegen in Nederland bieden veel vertier. In dit artikel lees je hoe je deze zomer veilig aan het vaarverkeer deel te kunnen nemen, zodat je zorgeloos van het vaarplezier kunt genieten!

    1. Zorg voor de juiste uitrusting
    “Een goed begin, is het halve werk.” Die uitspraak is niet zomaar ontstaan. Met een goede voorbereiding, zorg je ervoor dat je tijdens je vaartocht over minder hoeft na te denken.

    Zorg voor een volle tank, de juiste bootaccessoires (zwemvesten, fenders, verlichting) en voor de verplichte (vaar)papieren. Verzamel informatie over je vaarwater en hoe je dat zo soepel mogelijk en veilig kunt passeren, te denken aan stremmingen of de tijden waarop bruggen en sluizen worden bediend. Bekijk bovendien vlak voor vertrekt het weerbericht, zodat je niet door onstuimig weer verrast kunt worden.

    2. Houd je aan de (ongeschreven) vaarregels
    Zorg dat je de vaarregels kent van de wateren die je bevaart. Onder andere in het Binnenvaartpolitiereglement lees je met welke vaarregels je rekening moet houden. Zorg ook dat je weet wat gekleurde boeien, borden en tekens betekenen.

    Net als op de weg dien je zoveel mogelijk rechts te varen. Daarnaast geldt: klein vaarverkeer vaart aan de buitenzijdes, groot vaarverkeer in het midden. Een groot schip kan immers lastiger uitwijken of vaart minderen. Pas daarom altijd je koers en snelheid aan op de grote(re) schepen.

    3. Wees je bewust van veiligheidsrisico’s
    Wees scherp op de gevaren die er zijn op het water. Zo is het onverstandig om te dicht voor, achter of langs grote schepen te varen, wegens stroming en de dode hoek; de dode hoek van een binnenvaartschip kan wel tientallen meters lang zijn. Als vuistregel geldt: als je de stuurhut van het schip niet kunt zien, kan de schipper jou ook niet zien.

    Zorg er tevens voor dat je zicht hebt op het hele gebied rondom je boot. Vermijd obstakels zoals zeilen en masten, houd ramen van de stuurhut vrij en zorg ook dat opvarenden je zicht niet blokkeren.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply