Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Veilig verwijderen van goedaardige moedervlekken

  Bijna iedereen heeft er wel één: een moedervlekje. Dit is een heel normaal en goedaardig verschijnsel en vaak hebben wij er helemaal geen last van. Maar wat is een moedervlekje precies en kun je ze dan toch laten verwijderen?

  Dermatoloog Emmilia Dowlatshahi werkt sinds kort in het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) in Gouda. Haar aandachtsgebieden zijn de inflammatoire huidaandoeningen ­(waaronder psoriasis), oncologie (huidkanker), Mohs (een operatietechniek om huidkanker weg te halen) en cosmetische dermatologie. Emmilia geeft uitleg: ­‘Moedervlekken zijn een opeenhoping van pigmentvormende cellen in de huid. Meestal zijn deze moedervlekken verworven en ontstaan zij tussen de 10 en 30ste levensjaar. Heel soms zijn moedervlekken aanwezig bij de geboorte. We spreken dan van ‘aangeboren moedervlekken’. Er zijn verschillende vormen van goedaardige moedervlekken. Ze kunnen vlak zijn, maar ook bol of hobbelig. Ook kunnen ze verschillende kleuren hebben: lichtbruin, donkerbruin of rood, en er kunnen haren uit groeien.’

  Welke behandelmethode is geschikt?
  ‘Goedaardige moedervlekken kunnen op twee verschillende manieren verwijderd worden. Beide manieren gebeuren onder plaatselijke verdoving. Allereerst is er een behandeling waarbij de moedervlek en alle pigment­vormende cellen volledig worden weggehaald. Dit noemen we een ‘excisie’. Omdat bij een excisie de huid wordt weggesneden, komt er een litteken in de vorm van een streep. Om bolle of hobbelige moedervlekken oppervlakkig weg te halen, wordt een andere methode gebruikt, de ‘shave-excisie’. Met deze methode wordt het bolle gedeelte van de moedervlek verwijderd en wordt daarna de huid soms oppervlakkig dichtgebrand. Dit laat een schaafwond achter die na een paar dagen geneest. De pigmentvormende cellen blijven bij deze behandeling dus nog onder de huid. Dit kan ervoor zorgen dat een moedervlek teruggroeit. Dit is een geschikte methode om bijvoorbeeld bolle moeder­vlekken in het gezicht te laten weghalen.’

  Waarom laten verwijderen in het GHZ?
  Het GHZ heeft van de stichting Huidpatiënten Nederland de kwaliteitszegel Dermatologie ontvangen. Deze kwaliteitszegel maakt duidelijk welke ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra goede kwaliteit van zorg bieden voor huidpatiënten. Je kunt voor een afspraak bij de dermatoloog terecht op alle locaties van het GHZ.

  Wat betekent een ‘cosmetische behandeling’?
  Het weghalen van een goedaardige moedervlek wordt als een cosmetische behandeling gezien. Dit betekent dat de behandeling niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar. De kosten zijn daarom voor jezelf, ongeacht of je een aanvullende verzekering hebt.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply