Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Verantwoord afvallen
  Rate this post

  Tegenwoordig hoor je overal bepaalde effectieve manieren om gewicht te verliezen. Alleen: wat zegt lichaamsgewicht nu eigenlijk? Het geeft alleen aan met hoeveel kracht je naar de grond wordt gedrukt door zwaartekracht, en dat uitgedrukt in kilogrammen. Dan maakt het niet uit of het 100 kilogram spier of 150 kilogram vet is. Daarom zijn er meer getallen en metingen nodig om van iemand de gezondheid te bepalen. Obesitas (BMI 30+) betekent niet dat iemand automatisch diabetes (type II) ontwikkelt, maar de mate van vervetting van de binnenkant bepaalt meer de kans daarop.

  Interessant hè? Helaas staan er ook een hele hoop onwaarheden tussen de internetbronnen (zelfs boeken). Zo lijkt een koolhydraatarm dieet de beste manier om gewicht te verliezen, terwijl dat grotendeels toe te schrijven is aan vochtverlies. De koolhydraten houden namelijk vocht vast, en dit betekent niet dat je vetweefsel aan het verbranden bent. Het vervolg hierop is dat je metabolisme (vertering) anders gaat werken, namelijk vet en eiwit gaat verbranden voor energie. Het nadeel hiervan is dat je spiermassa aangetast kan worden, zodra je niet weet wat de juiste verhoudingen zijn in maaltijden. Zonder professionele hulp zijn er dus ergere nadelen.

  Suiker
  Daarnaast geeft men ook aan dat suikers de oorzaak zijn van overgewicht. Dat is niet waar, omdat ze in de Verenigde Staten hebben laten zien dat de suikerinname per persoon per dag omlaagging en tegelijkertijd de obesitascijfers (BMI 30+) bleef stijgen. Het is wel een indirecte oorzaak voor overgewicht, omdat je door de vermoeidheid (suikerdip) meer wil gaan eten en de kans op overeten groter wordt. Nog een mythe ontrafeld.

  Tijd voor het echte werk
  Wat is dan wel gebaseerd op wetenschappelijke onderzoek? De energiebalans. De energiebalans is altijd leidend voor het aankomen of afvallen van lichaamsgewicht. Wanneer je meer energie (kilocalorieën – kcal) binnenkrijgt dan dat je gebruikt, dan kom je aan. Zo werkt dat ook andersom.
  Nu dit opgeklaard is, wil ik ook gelijk aangeven dat je de benodigde hoeveelheid energie (kcal) ook op een bepaalde wijze kunt invullen met koolhydraten, eiwitten en vetten. Zo raadt een professional nooit aan om 1000 kcal aan suiker te eten / drinken, omdat dit een negatieve impact heeft op jouw gezondheid.
  Waar moeten de verhoudingen dan aan voldoen? Dat is te complex om in één verhaal uit te leggen, maar het is belangrijk om te kiezen uit kwalitatief goede voedingsmiddelen. Zo bestaat kwaliteit bij voedingsmiddelen uit hoge hoeveelheden vezels, veel eiwit, gematigd vet en complexe koolhydraten (zetmeel – denk aan volkorenproducten). Met de juiste verhoudingen van deze kwalitatief goede of voedzame voedingsmiddelen kun je elke doelstelling bereiken die je wil, zolang je weet wat je moet doen!

  Deze bovenstaande aspecten leer ik mijn cliënten tijdens de cursus van Body2Reset (maximaal een groep van 6 personen). Hierin leer ik mensen om verantwoord af te vallen met als achtergrond: wetenschap. Te veel verhalen gaan er rond die niet kloppen, en mijn missie is om mensen bewust te maken van deze mythen en tegelijkertijd om meer kritisch te worden.
  Ben jij klaar om de mythen weg te schuiven en op een verantwoorde manier af te vallen?

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply