Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Verantwoord genieten van de zomerzon
    Rate this post

    Wij hopen ieder jaar weer op een zonnige zomer. Helaas is de straling van de zon niet ongevaarlijk…

    In Medisch Spectrum Twente zien de artsen een toename van ernstige aandoeningen door UV-straling. Een serieuze waarschuwing is op zijn plaats: door UV-straling kan huidkanker ontstaan. Als je verantwoord van de zon wilt genieten, moet je je dus goed beschermen. Bij de poliklinische apotheek in Medisch Spectrum Twente kun je terecht voor advies en bescherming!

    Wat zegt de apotheker?
    De één is gevoeliger voor te veel zon dan de ander. Maar iedereen doet er goed aan niet te veel in de zon te komen. In het algemeen is het advies van apothekers:
    – Laat je huid voorzichtig wennen aan de zon, ook als je al bruin bent.
    –  Smeer je om de 2 uur flink in met een antizonnebrandmiddel. En begin daar al mee een half uur voordat je de zon in gaat.
    – Draag kleding, en zet een zonnehoed of zonnepet op. Voor in de tropen is er zelfs speciale UV-werende kleding waar de zon bijna niet doorheen komt.
    – Blijf op het heetst van een zonnige zomerdag, maar ook op een zonnige dag met lage temperaturen tussen 11.00 en 15.00 uur, liever in de schaduw. Hoe hoger de zon staat, hoe groter de kans dat je verbrandt.
    – Breng zonnebrandcrème opnieuw aan na het zwemmen; ook als je een waterproof product gebruikt. In het water en bij het afdrogen verdwijnt het middel toch gedeeltelijk.
    – Kies een antizonnebrandmiddel dat niet alleen tegen UV-B-straling (verbranding) beschermt, maar ook tegen UV-A-straling (huidveroudering). Op de verpakking is dan een rondje te zien met daarin de letters ‘UVA’.
    – Draag een zonnebril met UV-bescherming in de zon. Ook de ogen en oogleden zijn gevoelig voor UV-straling.

    Toch verbrand? Blijf dan minstens 3 dagen uit de zon om je huid te laten herstellen. Doet je huid pijn? Koelen is dan altijd goed. Het is belangrijk om de huid goed vet te houden.

    Neem contact op met de huisarts als een groot gedeelte van de huid gezwollen is door de verbranding, als je veel blaren krijgt of als je door de verbranding last krijgt van koude rillingen, koorts, misselijkheid, braken, hoofdpijn of hartkloppingen.

    Overgevoelig voor zon door medicijnen
    Door sommige medicijnen kun je overgevoelig worden voor zonlicht. Dit wordt ook wel ‘zonlichtovergevoeligheid’ of ‘fototoxiciteit’ genoemd. Als je deze medicijnen gebruikt en je komt in de zon, zelfs voor korte perioden, dan kun je last krijgen van huiduitslag, jeuk, roodheid, andere verkleuring van de huid en ernstige verbranding door de zon. Voor specifiek advies kun je terecht bij je apotheker of arts.

    Zon is niet alleen slecht
    Onder invloed van zonnestralen op de huid maak je vitamine D aan. Dit is onder andere belangrijk voor het behoud van sterke botten. Je maakt per dag al voldoende vitamine D aan als je een kwartier met je gezicht en onderarmen ontbloot in de zon zit. Als je je goed insmeert met antizonnebrandmiddelen, kun je een vitamine D-tekort oplopen. Je kunt daarom overwegen om, als je heel goed smeert, vitamine D te slikken om zo een tekort aan te vullen of te voorkomen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply