Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Verantwoordelijk ten koste van jezelf
    Rate this post

    Een onderschatte oorzaak van burn-out is parentificatie. Wellicht rijst er nu een heel groot vraagteken bij je. We zullen het uitleggen: we spreken van ­’parentificatie’ als een kind (emotioneel) verantwoordelijk wordt voor het welbevinden van één of beide ouders. Dat is natuurlijk een scheve situatie: het kind neemt te vroeg een volwassen rol op zich. Het kind wordt ook verantwoordelijk (gemaakt) voor iets waarvoor hij of zij niet verantwoordelijk zou moeten zijn. Al snel wordt een kind de ‘zorgende engel’ of een ‘superkind’.

    Als je dit mechanisme in je kindertijd ontwikkeld hebt, is de kans groot dat je het doorzet in je volwassen leven. Eenmaal volwassen blijf je je overdreven verantwoordelijk voelen voor het welbevinden van anderen.
    Als volwassene ben je natuurlijk wél verantwoordelijk voor het welzijn van je kinderen. Ook kun je als volwassene in een rol als werknemer, vrijwilliger of vriend allerlei verantwoordelijkheden op je nemen, maar het wordt ongezond als dat ten koste gaat van jezelf. Doordat het moeten zorgen zó in jezelf is verweven, pleeg je zodoende roofbouw op jezelf.

    Schadelijk
    Zorgzaam zijn ten koste van jezelf is een schadelijk mechanisme waar veel mensen met een parentificatie-verleden aan lijden. Dan vind je de behoeftes van anderen steeds weer belangrijker dan je eigen behoeftes. Misschien neem je áltijd werk over van collega’s met problemen of neem je veel privé-verantwoordelijkheden op je, zonder rekening te houden met wat goed is voor jezelf. Het kan ook zijn dat je klanten, vrienden, cliënten of collega’s nooit laat wachten. Ook niet als je zelf behoefte hebt aan rust, ontspanning, variatie in werk of wat minder verantwoordelijkheden.
    Je kunt je zelfs verantwoordelijk gaan voelen voor het gevoel van de mensen met wie of waarvoor je werkt en leeft, terwijl iedereen in eerste instantie natuurlijk verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen gevoel. Anderen kunnen je daarmee ook (onbewust) gaan manipuleren.

    Burn-out
    Als je aan bovenstaande mechanismes lijdt, word je extra gevoelig voor een burn-out. Je bent geneigd om hard te werken om aan al je gevoelde ‘verantwoordelijkheden’ te voldoen. Je voelt direct spanning als er aan iemands behoeften niet wordt voldaan. Een stapje terug doen als je werk of privéleven te veel, te zwaar of te verantwoordelijk wordt lijkt geen optie. Je gaat áltijd door en kunt of wilt niet voelen dat het niet meer goed voor je is. Uiteindelijk kom je dan uit in stress, uitputting en burn-out.

    Oplossingen
    Parentificatie is doorgaans diep ingeslepen in je gedrag en in je gedachtepatroon. Het is niet eenvoudig dat te doorbreken, maar wel de moeite waard. Als het je lukt, win je aan kracht. Het is niet waarschijnlijk dat je onverschillig wordt voor de noden van anderen, maar je hebt meer keuze rond wie en wanneer je helpt. Doordat je meer energie overhoudt en bewustere keuzes maakt, word je een gelukkiger en krachtiger persoon. En een krachtiger persoon kan beter helpen, áls hij of zij dat wil natuurlijk.

    Dit artikel is geschreven door Willem Tijs, als burn-outcoach verbonden aan Meulenberg Training & Coaching. Op onze website vind je meer over parentificatie en eventuele oplossingen. Kijk op www.ruudmeulenberg.nl.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply