Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Verbeter je conditie
    Rate this post

    ‘Ik was altijd zó actief en ben bang dat ik door de chemotherapie heel hard achteruitga in conditie.’ ‘Na de bestraling is mijn schouder stijf en pijnlijk, en ook mijn geopereerde borst lijkt een stuk dikker.’ ‘De borstreconstructie is zo goed gelukt, maar hoe moet ik het sporten nu weer opbouwen?’ Veel vrouwen ervaren tijdens en na de behandeling voor borstkanker uiteenlopende klachten waarvoor ze professionele hulp zoeken. Gelukkig zijn er steeds meer fysiotherapeuten die zich specialiseren in het behandelen van deze patiëntengroep.

    Daniëlle Bontekoe-Versluis is sinds 19 jaar werkzaam bij Fysioooo in Dordrecht, een grote particuliere praktijk, waarvan drie locaties zijn gevestigd in het Albert Schweizer­ziekenhuis. Hierdoor is er een nauwe samenwerking met verschillende specialisten en verpleegkundigen. Daniëlle is oedeemfysiotherapeut, en momenteel bevindt ze zich in de afstudeerfase van de Masteropleiding Oncologiefysiotherapie. Samen met haar collega’s Chris de Jongh en Dana Roodnat houdt ze zich dagelijks bezig met het behandelen, begeleiden en coachen van mensen met kanker die problemen ervaren in het dagelijks functioneren.

    Bijwerkingen
    Wanneer je je als fysiotherapeut bezighoudt met oncologische patiënten, is het noodzakelijk dat je kennis hebt over de ziekte, de medische behandelingen zoals operaties, chemotherapie, bestralingen en medicatie, en zeker ook over de gevolgen van deze behandelingen en de bijwerkingen.
    Vermoeidheid tijdens en na de behandelingen is bijvoorbeeld een veel voorkomende klacht, die het dagelijkse leven fors beïnvloedt. Het is een vermoeidheid die mensen vaak overvalt en die invloed heeft op het dagelijks functioneren, zoals even op de fiets boodschappen doen en een dagje uit gaan met de (klein)kinderen. Naast de vermoeidheid kunnen er ook bewegingsbeperkingen optreden, waardoor het normale functioneren wordt gestoord. Er kan sprake zijn van pijn, strakke littekens of fibrose, en door spierkracht- en conditieverlies kan het moeilijker zijn om activiteiten vol te houden.
    Maar de diagnose ‘kanker’ heeft naast fysieke ook grote psychische en sociale gevolgen. Iedere patiënt moet leren omgaan met zijn of haar ziekte en de gevolgen daarvan. De oncologische fysiotherapie richt zich op klachten, maar biedt ook ondersteuning en begeleiding.

    Oncologische revalidatie
    Bij Fysioooo kunnen mensen terecht voor oncologische revalidatie, individueel of in groepsverband. Iedere patiënt krijgt eerst een uitgebreid intakegesprek, waarbij wordt ingegaan op de ziektegeschiedenis, de klachten en de hulpvraag. Daarna wordt aan de hand van vragenlijsten en metingen van de conditie, kracht en het algemeen fysiek functioneren een individueel trainingsschema opgesteld. Tijdens het revalidatieprogramma werken we samen met de patiënt aan hervatting van werk, sport en het uitvoeren van hobby’s.

    Oedeemfysiotherapie
    Danielle en haar collega’s zijn ook oedeemfysiotherapeuten en behandelen vrouwen (en mannen) na borstkanker met vochtophopingen in het borstgebied, oksel en arm / hand. Lymfoedeem is een abnormale ophoping van vocht in het lichaam. Die uit zich meestal in een zwaar en moe gevoel in de arm, spanning, soms pijn of tintelingen en een toename van de omvang van de bespaarde borst, borstgebied of arm. Lymfoedeem is vaak het gevolg van de operatie voor borstkanker en/of de bestralingen. De behandeling van lymfoedeem bestaat uit manuele lymfedrainage, een specifieke massagetechniek waarbij het vocht wordt verplaatst naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer normaal is. Daarnaast is oefentherapie erg belangrijk en kunnen bandages en lymftaping vermindering geven van het lymfoedeem. Wanneer de omvang van de arm stabiel is, kan een therapeutisch-elastische kous aangemeten worden door een van de fysiotherapeuten, om een toename van het lymfoedeem te voorkomen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply