Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Verder komen met de pijn
  Rate this post

  Pijnklachten in gewrichten en spieren kunnen je ­behoorlijk dwarszitten. Langer bestaande pijnklachten hebben invloed op je stemming doordat je niet meer alles kunt doen wat je wilt doen of doordat het meer energie kost. Dit kan leiden tot beperkingen bij het uitoefenen van je beroep en hobby’s.

  Wie langdurig pijnklachten heeft, gaat de bewegingen die de klachten veroorzaken vaak vermijden. Het risico hiervan is dat andere spieren worden overbelast en de conditie van het spierkorset vermindert met als resultaat een toename van pijn. Doorgaan zonder te luisteren naar je lichaam kan eveneens leiden tot een toename van klachten.
  Wanneer het niet lukt om met een gerichte medische of fysiotherapeutische aanpak de pijnklachten te ­verminderen of onder controle te krijgen, kan een behandeltraject ­binnen de revalidatiegeneeskunde je helpen weer regie te nemen in en over je leven.

  Intake
  Tijdens de intake wordt met je gesproken over de pijnklacht en waar je in beperkt wordt. Daarna wordt er een eerste inschatting gemaakt welke therapeuten kunnen helpen bij de revalidatie.

  Behandeling
  Als er blijkt dat er sprake is van een verminderde bewegingsmogelijkheid van een gewricht waardoor je minder goed kunt bewegen, wordt deze eerst behandeld om optimaal te kunnen herstellen.
  Vaak gebeurt dit in combinatie met adviezen om zo goed mogelijk om te gaan met je lichaam door op een adequate wijze te leren zitten, bukken en tillen, maar ook om de belasting goed te verdelen over de dag heen.

  Soms is deze aanpak echter onvoldoende om weer regie te krijgen over je activiteiten.

  Grenzen
  Ben je iemand die altijd voor anderen klaarstaat en zichzelf misschien wel wat te vaak wegcijfert, waardoor je over je ­eigen (fysieke) grenzen heengaat? Durf je onvoldoende voor jezelf op te komen en keuzes te maken? Ben je bang dat er bij een verkeerde beweging iets stuk kan gaan? Dan is er een behandelaanpak van belang, waarbij je leert hoe je hier invloed op kunt uitoefenen en de juiste keuzes kunt maken.

  Regie
  Door inzicht te krijgen in welke activiteiten energie kosten en welke juist energie opleveren en bewust een dagindeling te maken waarin rust en activiteiten elkaar afwisselen, kun je geleidelijk steeds meer activiteiten oppakken die voor jou belangrijk zijn. Wij bieden begeleiding om hierin keuzes te leren maken, om voor jezelf op te komen. Daarnaast is er aandacht voor conditie- en krachttraining en zo nodig begeleiding om minder angstig te zijn bij het bewegen en actief te leren ontspannen.
  Door deze gecombineerde aanpak ervaren patiënten vaak dat de pijn en de gevolgen hiervan een minder grote plek in het leven innemen, waardoor ze echt weer zelf de regie in handen hebben.

  Huisarts
  Voor deze behandeling heb je een verwijzing nodig van de huisarts of medisch specialist naar de revalidatiearts.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply