Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Verder na je scheiding

  De beslissing is genomen, jullie gaan uit elkaar. Er ligt nog een pittige weg voor je, maar als straks alles achter de rug is, kun je opnieuw beginnen. Zonder je ex. Maar mét je kinderen en door hen blijf je altijd ver-bonden aan je ex. Daarom is het zo belangrijk om nú goede afspraken te maken. 

  ‘Ik besteed hier altijd extra aandacht aan. Een echtscheiding is nu eenmaal vaak één van de meest emotionele periodes uit je leven. En net in die periode moet je het ouderschap voor een nieuwe toekomst vorm gaan geven’, vertelt mediator Sjoerd Wijnands bewogen. ‘Daarom is het zo belangrijk dat dit in goede banen wordt geleid. Vooral voor je kinderen. Zowel tijdens als na de echtscheidingsprocedure.’

  Ouderschapsplan

  Eén van de zaken die goed geregeld moeten worden, is het opstellen van een ouderschapsplan. De overheid stelt het zelfs verplicht wanneer je uit elkaar gaat en gezamenlijk het gezag hebt over minderjarige kinderen. Ook als je niet getrouwd bent, maar samenwoont of een geregistreerd partnerschap hebt. Er moeten sowieso afspraken in worden opgenomen over de hoofdverblijfplaats van het kind, de zorg- en omgangsregeling, de alimentatie en over hoe je elkaar als ex-partners informeert en raadpleegt als het gaat om belangrijke zaken.

  Nieuwe basis

  ‘Ik adviseer vaak bij het opstellen van een ouderschapsplan. Er kunnen bijvoorbeeld vragen zijn over het betalen van de alimentatie. Maar je kunt het ook helemaal zelf doen en gratis door ons laten checken. Met het ouderschapsplan leg je de basis voor je nieuwe toekomst. Voor je kinderen is een scheiding vaak erg verdrietig, ze zijn loyaal naar beide ouders en kampen soms met schuldgevoelens. Daarom is het extra belangrijk om daar op een goede manier mee om te gaan. Soms werk ik waar gewenst samen met Praktijk Relou dat in hetzelfde pand zit als wij. Zij begeleiden ouders en gezinnen toe naar deze nieuwe situatie. Een steuntje in de rug voor ouders en gezinnen die verder willen ná de scheiding.’

   

  Ik kijk met gemengde gevoelens terug op de periode dat we uit elkaar gingen. Aan de ene kant met verdriet, want je sluit toch iets af. Iets wat ooit zo veelbelovend begon. Het was een soort rouwproces.

  Maar aan de andere kant voel ik ook trots als ik zie hoe we het co-ouderschap hebben geregeld. Onze kinderen hebben het echt goed opgepakt. Daarin hebben we veel aan de hulp en adviezen van Sjoerd gehad. Hij heeft meegedacht bij het opstellen van ons ouderschapsplan en altijd de rust bewaard als onze emoties het welzijn van onze kinderen dreigden te overschaduwen. Daar ben ik hem nog altijd dankbaar voor.

  – Ellen

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply