Rate this post
 • Verder na verlies
  Rate this post

  Jullie lang gekoesterde wens is in vervulling gekomen. Je partner is zwanger. Jullie geluk kan niet op. Alles wordt in gereedheid gebracht om jullie kindje binnenkort liefdevol te omarmen. Dan slaat het noodlot toe. Tijdens de zwangerschap, de bevalling of na de geboorte overlijdt jullie kindje. Jullie wereld stort in.

  Wat een enorme impact heeft dit op jullie leven! Het verlies van jullie kindje is anders dan bijvoorbeeld het overlijden van een dierbare, een verlies van een vriendschap of je baan. Je neemt afscheid van iemand die je nog niet hebt leren kennen en waar je wel al zielsveel van houdt. Daarbij verlies je ook het ouderschap. Jullie zijn ouders, maar jullie kindje is fysiek niet in jullie leven aanwezig.

  Als partners maken jullie dit samen mee en toch kan het zijn dat je het gevoel krijgt dat je elkaar kwijtraakt. Dit is niet vreemd. Mijn belangrijkste tip als rouw- en verliescoach aan deze ouders is: ‘blijf met elkaar in contact en blijf met elkaar praten’. Spreek je gevoelens uit en toon je emoties. Geef aan waar je behoefte aan hebt. Respecteer elkaar hierin. Weet dat iedereen er anders mee zal omgaan en dat er geen ‘goed’ of ‘fout’ is in rouwen.

  Het kan zijn dat jullie wat extra hulp of begeleiding nodig hebben. Een rouw- en verliescoach kan jullie hierbij van dienst zijn. Met een luisterend oor en verschillende tools wordt er gekeken wat er nodig is om weer richting de toekomst te kunnen kijken. Het grote gemis mag verweven worden in jullie leven, op een manier die bij jullie past.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply