Rate this post
  • Verdraagzaam verdriet
    Rate this post

    Wanneer je lichamelijke klachten hebt, ga je naar de huisarts. Je krijgt een diagnose en wordt naar huis gestuurd met advies of medicijnen. Soms zegt de arts, als hij een aantal zaken heeft uitgesloten: ‘Ik zie op dit moment geen grote problemen. Kijk het nog maar een paar weken aan, en als het niet beter wordt, kom dan terug.’ Vaak verdwijnt de klacht dan mettertijd, en het lichaam herstelt uit zichzelf. Maar hoe werkt dat als je mentale klachten hebt?

    De laatste tijd komt het in mijn praktijk vaker voor dat ik mensen help te leren accepteren dat ze klachten hebben. Ertegen kunnen dat verdriet, onzekerheid, angst, zorgen en mislukkingen onderdeel zijn van het leven. De meeste mensen labelen deze gevoelens als negatief en denken dat er iets mis is. Dat kán zo zijn. Daarom is het op zich goed om hulp te zoeken.

    Verdragen
    Bij sommige psychische problemen is namelijk echt hulp nodig. Maar in andere situaties denk ik dat het goed is als de therapeut of psycholoog, net als de huisarts, zegt: ‘Ik zie op dit moment geen grote problemen. Je hebt een teleurstelling te verwerken en dat heeft tijd nodig.’ Of: ‘Ik zie op dit moment geen grote problemen. Je bent ontslagen en dat heeft erin gehakt. Dat is normaal.’ Dat betekent dus ‘verdragen’.

    Dat blijken mensen moeilijk te vinden. En dat is logisch. Onze maatschappij is ingericht op snelle en kortetermijnoplossingen. Via de media krijgen we oplossingen gepresenteerd alsof ze voor iedereen binnen handbereik zijn, en gemakkelijk te realiseren. We krijgen de indruk dat we onszelf kunnen ‘fixen’ en anders ‘gefixt’ kunnen worden. En wat meespeelt: van huis uit hebben we vaak niet geleerd te accepteren dat het leven een hele klus kan zijn. De meeste ouders zaten bij pijn en verdriet niet naast ons om ons te leren ertegen te kunnen. Ze probeerden, goedbedoeld, ons af te leiden van de pijn of verdriet met iets lekkers of iets leuks. Daaruit hebben we de conclusie getrokken dat het er niet mocht zijn. Verdragen – iets wat we van nature heel goed kunnen – zijn we op die manier steeds meer ontwend.

    Komen en gaan
    Natuurlijk gun ik iedereen rozengeur en maneschijn. Maar zo werkt het leven nu eenmaal niet altijd. Moeilijkheden horen bij het leven. En gevoelens komen en gaan: verdriet, angst, onzekerheid; het gaat voorbij. Blijdschap en plezier trouwens ook. Als je dat accepteert heb je minder stress, en meer motivatie om aan te gaan wat het leven voor je in petto heeft. Dat geeft energie. Wij worden geboren met de vaardigheid en de kracht om het leven aan te kunnen, met alles wat het ons brengt. Ook het verlies van een dierbare, ziekte, een ontslag of een relatiebreuk. Hoe pijnlijk ook.

    Ik help mensen om die vaardigheid en kracht aan te spreken. Hoe je jezelf kunt kalmeren en ondersteunen, en verstandige keuzes kunt maken die passen bij wat jij belangrijk vindt, dus bij je waarden. Om de discipline op te brengen om goed voor jezelf te zorgen, en in contact te blijven met anderen. Met andere woorden: doen wat goed voor je is, ook al leidt dat niet onmiddellijk tot een goed gevoel.

    Eigen capaciteiten
    De oplossing voor de lange termijn ligt niet altijd in de spreekkamer van de coach of therapeut. Ik motiveer mensen om hun eigen capaciteiten en vaardigheden aan te spreken. Waar men dat ontwend is help ik. Contact te maken met de eigen kracht. Hulp en steun te zoeken in familie- en vriendenkring. Vaak zijn we beter in staat om met onze problemen om te gaan dan we in eerste instantie dachten. Als we dat ervaren, groeit ons zelfvertrouwen en krijgen onze relaties diepgang. We leren te varen op ons innerlijk kompas. En dat is duurzaam.

    Over Marije
    Marije Zuidervaart is coach, en relatie- en gezinscoach in Amersfoort.
    Coaching kan helpen als er iets niet werkt in jouw of jullie leven of gezin. Marije werkt met gevoelens, gedachten en overtuigingen, en lichaamsgericht. Eventueel plaatst ze je vraag in contextueel perspectief. Dat betekent onder andere dat er aandacht is voor dat wat je hebt opgedaan in je gezin van herkomst, en hoe je daarmee verder kan. En je bent altijd welkom om iemand die voor jou belangrijk is mee te nemen naar de gesprekken.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply