Rate this post
 • ‘Jouw verdriet mag er zijn’
  Rate this post

  Er zijn vele vormen van verlies die ingrijpend kunnen zijn. Soms heb je dan de behoefte om je ervaringen te delen met iemand buiten je familie- en vriendenkring. Hiermee geef je jezelf lucht en kun je je emoties een plek geven.

  Anne is 50 jaar en heeft borstkanker en een borstamputatie gehad. Kort daarna wordt bij haar partner epilepsie vastgesteld. Tot haar verdriet merkt zij karakterveranderingen bij hem, wat voor haar aanvoelt als verlies.
  Anne: ‘Ik ken hem niet meer als die leuke man met veel humor.’ Anne’s draagkracht is op. Anne heeft er baat bij om haar verhaal bij mij kwijt te kunnen. Haar verdriet mag er zijn. Vanwege veel spanning in haar lijf wil ze graag ontspannings- en ademhalingsoefeningen leren, die ze thuis ook kan gebruiken. Het biedt Anne veel steun om samen met mij te zoeken naar nieuw evenwicht in haar relatie.

  Een ander verlies is dat van het overlijden van een broer of zus op volwassen leeftijd. Met je broer of zus heb je een gezamenlijk verleden en je ging ervan uit dat je de toekomst met elkaar deelt. Als je broer of zus overlijdt, kun je nooit meer samen voor je ouders zorgen en leuke dingen doen met elkaar. Er is weinig aandacht voor het verlies van een broer of zus. De aandacht gaat vooral uit naar verlies van partner, kinderen en ouders. Bij verlies van een jong broertje of zusje, verliest een kind ook de ouders en het gezin zoals het was. Als ervaringsdeskundige en bestuurslid van Stichting Broederziel geef ik speciale aandacht aan het verlies van broers en zussen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply