Stress hoort bij ons drukke, moderne leven. Stress is een vorm van spanning in het lichaam; een reactie op externe prikkels. Door stress gaat ons hart sneller pompen, en kunnen we ons beter concentreren.
Stress is niet per definitie ongezond. Je hebt een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren. Chronische stress is nadelig voor ons immuunsysteem, onze stemming en onze gehele gezondheid. Als de stress lang duurt, is er meer tijd nodig om te herstellen. Ditzelfde geldt voor een hevige stressreactie: hoe heviger de reactie, hoe meer tijd je nodig hebt voor herstel.
Als er veel momenten van stress zijn, is er wellicht te weinig tijd om tussendoor te herstellen. Dan is er sprake van ongezonde stress. Deze soort stress kan het gevolg zijn van ziekte van een familielid, te hoge werkdruk, omgaan met veranderingen die snel plaatsvinden, te drukke levensstijl (overal bij willen zijn, geen nee durven zeggen) enzovoort. Hierbij vormt zich langdurige adrenaline, die omgezet wordt in cortisol. Cortisol is een stresshormoon dat nadelige invloed heeft op extra buikvet rondom je middel. Vaak gaan we onbewust meer eten; ook wel ‘emotie-eten’ genoemd. De hunkering naar zoet is groot en er is geen verzadigingsgevoel meer, met als gevolg gewichtstoename. We komen dan terecht in een neerwaartse spiraal.
Reageer op dit artikel