Rate this post
 • Verlies kent vele vormen
  Rate this post

  Bij verlies wordt er vaak direct gedacht aan mensen die een dierbare verloren zijn. Wanneer je dit overkomt, staat je leven als het ware even stil. Het is een heftige en surrealistische ervaring. Een periode waarin je rouwt, maar waarin je ook met het verlies moet leren omgaan. Daarom is het ook logisch dat je bij zulk verlies hulp kunt krijgen.

  Maar wist je dat er ook andere vormen van verlies bestaan? Wat dacht je van het verlies van een baan? Het kwijtraken van een baan is natuurlijk niet hetzelfde als het verliezen van een persoon, maar het is niettemin een verlies. Als je baan plots van je wordt afgenomen, kan dat je leven op zijn kop zetten. Wat je doet voor je werk is immers vaak een deel van wie jij bent. En opeens ben je dat kwijt en ben je zoekende. Je collega’s, inmiddels je vrienden, moet je gedag zeggen. Het inkomen dat je had is er niet langer, wat op zichzelf al vele gevolgen kan hebben. Dit alles, wat eerst zoveel zekerheid gaf, valt weg.

  Erkenning
  Het is niet je eigen keuze als je je baan verliest, maar je kunt wel zelf bepalen hoe je ermee omgaat. Daarom moet je te allen tijde eerlijk zijn tegen jezelf. Als je het moeilijk hebt, probeer het dan niet te ontkennen of weg te stoppen. Praat er in plaats daarvan over en probeer je emoties te uiten. Net als bij elk ander verlies is dat nodig om de situatie te verwerken. En kijk ook naar wat er mogelijk is en geef jezelf dan de ruimte en tijd die je nodig hebt.

  Jouw manier
  ‘Er is geen goede of foute manier om met het verliezen van je baan om te gaan,’ vertelt Natascha. ‘Sommigen zullen gelijk weer doorgaan, terwijl bij anderen de klap harder aankomt. Zeker in deze tijd is het enorm belangrijk om in te zien wat het verliezen van je werk kan betekenen. En dat je voor dit soort verlies ook hulp kunt krijgen. Een verliescoach kan jou namelijk begeleiden en handvatten aanreiken, waarmee jij je leven weer op de rit kunt krijgen.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply