Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Verlies, verdriet en een perenboom

  Heerlijk: de peren zijn rijp! Grote, gele peren pluk ik van mijn perenboom, die helaas haar frisse zomerschoonheid kwijtraakt. Weemoedig denk ik terug aan de witte bloesem. ‘Dag boom, wat was je mooi!’ De zomer is voorbij, maar de eerste hap in een sappige peer maakt veel goed.

  Voorbij
  Als ritueelbegeleider werk ik vaak in situaties van ‘voorbij’. Meestal gaat het om het verlies van dierbaren. Maar mensen ervaren in hun leven veel meer verliezen: verlies van gezondheid, verlies van toekomstperspectief (als je wordt geconfronteerd met ziekte van jezelf of een naaste), verlies van mogelijkheden, van een levensfase, van verwachtingen. Het leven draait door zoals de seizoenen elkaar afwisselen, en steeds weer moet je iets achterlaten.

  Kracht
  De natuur laat ons prachtig zien hoe elk verlies iets anders voortbrengt. Onstuitbaar is die kracht! Er is slechts één voorwaarde: het oude moet losgelaten worden om die kracht de ruimte te geven! Rituelen kunnen ons daarbij helpen. Door bewust een moment te beleven waarin je met symbolische woorden en handelingen in alle liefde en pijn afscheid neemt van het kostbare dat je bent kwijtgeraakt, geef je jezelf de kans om dat ook daadwerkelijk te doen.

  Bewust
  O nee, je bent echt niet ineens alleen maar blij, maar kunt wel terugvallen op een belevenis die je helpt voort te gaan op de ingeslagen weg. Door bewust de smaak van een zoete peer te verbinden aan het verdriet om de vallende bladeren, maar tegelijkertijd ook aan dankbaarheid voor de witte bloesem en warme zomerzon die verloren gingen, krijg je de kracht om in de winter te vertrouwen op een nieuwe lente en een nieuwe oogst.

  Geen peren zonder bloesem, geen zaden zonder verval, geen groei zonder verlies, geen dankbaarheid zonder herinneringen.

  Jonathan, Centrum Voor Rituelen biedt:
  * Ritueelbegeleiding Mensen maken in hun leven veel veranderingen mee. Kleine en grote. Vreugdevolle en verdrietige. Daar horen rituelen en ceremonies bij, waarmee wij woorden en vorm geven aan de emoties die op dit belangrijke moment in ons leven. We willen delen en vieren. Maar hoe? Ritueelbegeleider Mieke Veken ontwerpt in overleg met de betrokkene(n) persoonlijke rituelen op maat en naar wens.
  – Levensmomenten: overlijden (uitvaart) – huwelijk – bij geboorte – (echt)scheiding
  – Verwerking: (alsnog) aandacht schenken aan een gebeurtenis
  – Samen beleven: voor een speciaal moment in bedrijf, school, vereniging
  * Ontspannende klankschaalsessies

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply