Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Verpleegkundigen helpen patiënten Sint Maarten
    Rate this post

    Orkaan Irma trok in september een verwoestend spoor over Sint Maarten en veroorzaakte onder meer veel schade aan de ziekenhuizen op het eiland. Hierdoor konden dialysepatiënten van zowel Sint Maarten als Saba en Sint Eustatius niet meer daar terecht voor hun dialyse en werden ze doorverwezen naar Bonaire.

    Omdat de verpleegkundigen op Bonaire deze plotselinge instroom niet goed genoeg konden opvangen, boden ­dialyseverpleegkundigen Heleen Bakker en Antoinette Saarloos van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft een helpende hand.

    Bakker en Saarloos vertrokken voor vier weken naar ­Bonaire om daar bij ziekenhuis Fundashon Mariadal aan de slag te gaan. ‘Het is allemaal snel gegaan’, aldus Saarloos. ‘Op een maandagavond vertelde onze leidinggevende dat er op Bonaire dringend dialyseverpleegkundigen nodig waren, op de woensdag daarna hadden wij onze tickets en op zaterdag kwamen we aan.’ Het verzoek was afkomstig van het ziekenhuis zelf. Het personeel daar was dan ook blij met de komst van de extra dialyseverpleegkundigen.

    Aan het einde van hun Latijn
    ‘De verpleegkundigen op Bonaire waren aan het einde van hun Latijn als gevolg van de extra dialysepatiënten’, zo vertelt Bakker. ‘Ze hebben daar een klein team en dialyseren nog niet zo heel lang. De extra dialysepatiënten hadden daarnaast nog allemaal andere aandoeningen, wat de zorgvraag en de werkdruk vergrootte.’

    Extra werkervaring
    De dialyseverpleegkundigen van Reinier de Graaf vonden het heel fijn om in deze situatie hulp te kunnen bieden:  ‘Je bent immers verpleegkundige en je wil hulp bieden waar dat mogelijk is’, aldus Saarloos. ‘Voor ons is het bovendien goed om extra werkervaring op te doen in een andere omgeving. De voorzieningen in het ziekenhuis op Bonaire waren allemaal prima, maar uiteraard anders dan bij ons. Zo is de directe ruimte tussen de bedden en de apparaten een stuk kleiner, terwijl het ziekenhuisterrein juist heel ruim is opgezet met losse gebouwen en een verzorgingstehuis ter plaatse.’

    Bakker en Saarloos werkten op Bonaire samen met collega’s uit het CWZ in Nijmegen en het VU Medisch Centrum in Amsterdam. ‘We hebben daar samen echt iets kunnen betekenen voor de patiënten en verpleegkundigen en dat is heel belangrijk’, aldus de dialyseverpeegkundigen. Na vier weken vlogen ze weer terug en hebben twee collega’s uit Reinier de Graaf het stokje overgenomen.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply