Rate this post
 • Verrassend onbelast zijn…
  Rate this post

  Wat veroorzaakt ernstige stressklachten, of zelfs een burn-out? Zo op het eerste gezicht is dat de drukte die we met z’n allen zo verheerlijken. Maar het echte waaróm zit dieper. En de oplossing dus ook.

  Steeds meer vrouwen, maar ook mannen in mijn praktijk komen met klachten over stress. Het zijn vaak gedreven, ambitieuze, goed opgeleide mensen, die één ding gemeen hebben: het moet perfect, zelfs als ze in een crisis zitten. Annemieke is daardoor helemaal uitgeput: ‘Alleen al bij het idee dat ik iets moet, voel ik de stress al door mijn lijf schieten.’
  Een naderende burn-out zien we vaak niet aankomen, weet ik uit eigen ervaring. Jarenlang was ik heel actief op de school waar ik werkte en ontzettend druk met het iedereen naar de zin te maken. Totdat de machine vastliep en letterlijk tot stilstand kwam: ik had een burn-out.

  Balans
  Maar het hoeft niet zover te komen, als je je bewust bent van wat er eigenlijk gebeurt. En daarmee bedoel ik niet de geijkte goede tips zoals een tijdsplanning maken, doelen bijstellen, schrappen in je agenda, naar de sportschool en naar yoga gaan. Heel nuttig, maar daarmee is de motor die je aandrijft niet uitgezet. Wanneer je tegen een burn-out aanzit, heb je dat soort dingen vast al allemaal geprobeerd. En toch gaat het steeds weer net zo hard mis. Alleen door echt contact te maken met wat er binnen in je gebeurt, kun je de balans weer herstellen.

  Wat kan PRI voor je betekenen?
  De methode die mij daarbij heel erg heeft geholpen – en waarin ik inmiddels ook zelf ben opgeleid – is Past Reality Integration (PRI) van Ingeborg Bosch. PRI onderscheidt een aantal mechanismen die de balans verstoren. Eentje daarvan heet bijvoorbeeld Valse Hoop. Deze wordt aangedreven door de gedachte ‘Als ik nou maar… (aardiger ben, beter m’n best doe, een partner heb, enzovoort), dan… (word ik gelukkig).’ Deze afweer, want zo heet zo’n mechanisme binnen PRI, jaagt je steeds weer op en laat je de oplossing buiten jezelf zoeken.

  ‘Bewustwording’ is het sleutelwoord
  PRI helpt je te herkennen wanneer je afweren actief zijn en reikt je handvatten aan om ermee aan de slag te gaan en structureel verandering in je leven aan te brengen. En dat onderscheidt het van de tips en goede adviezen, hoe waardevol die ook zijn. Je leert zelf het instrument toepassen, en dat kun je telkens doen wanneer dat nodig is, zodat je het leven steeds meer als onbelast kunt gaan ervaren. En wie wil dat nou niet? Ik help je er graag bij.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply