Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Het verschil tussen spit, ischias en hernia
  Rate this post

  Maar liefst 4 van de 5 mensen hebben wel eens last van lage rugpijn. Je bent dus echt niet alleen! In de meeste gevallen gaat rugpijn vanzelf weer over, maar het blijft erg pijnlijk en lastig.

  Er zijn verschillende soorten pijn in de lage rug. De meest voorkomende zijn hernia, ischias en spit. Maar wat is nu het verschil tussen deze drie? Lees even verder voor een uitleg!

  Wat is ischias?
  De zenuw die het ruggenmerg verlaat richting het been, via de bil, heet de ‘ischiaszenuw’. Bij een ischias loopt de stekende en soms erg zeurende pijn vanuit de lage rug, via het bil naar meestal één been. De oorzaak van pijn aan de ischiaszenuw is meestal een ontsteking aan de betreffende zenuw of een uitvloeisel van hernia. Een ontsteking aan de zenuw kan een verder liggende oorzaak hebben.

  Wat is spit?
  De naam ‘spit’ heeft helemaal geen connectie met een ­bepaalde zenuw of ander lichaamsdeel. In vroeger dagen geloofde men dat deze vorm van lage rugpijn het gevolg was van een pijlschot met een puntige ijzeren staaf (een spit) door kwaadaardige wezens. In de basis is spit een pijn die plotseling in de lage rug of in de bilstreek schiet, meestal als direct gevolg van verkeerd tillen of een verkeerde (draaiende) beweging.

  Wat is de oorzaak van lage rugpijn?
  Van alle mensen die klachten hebben over lage rugpijn, zijn de directe oorzaken maar in een klein aantal gevallen duidelijk. Dit is dan meestal een tussenwervelschijf die uitpuilt of een verzakking van een wervel. Bij de rest van de mensen is niet direct de oorzaak aan te wijzen, maar is de pijn meestal te danken aan fout tillen of een onverwachte, foute beweging. Afhankelijk van de symptomen wordt het ‘ischias’, ‘spit’ of ‘hernia’ genoemd en dusdanig behandeld.

  Voorkomen is beter dan genezen
  Een lage rugpijn kun je eigenlijk nooit voor de volle ­honderd procent voorkomen. Wat je wel kunt doen, is de kans zo klein mogelijk te maken.

  Versterk je spieren door regelmatig te bewegen. Zwemmen, wandelen en fietsen zijn hier prima geschikt voor. Ook kun je (lekker thuis) ook aparte oefeningen doen om je buikspieren en rugspieren extra te versterken.

  De chiropractor kan helpen
  Als je last hebt van een zeurende of acute lage rugpijn, maak dan zo snel mogelijk een afspraak met ons. Wij ­kunnen meer doen dan je in eerste instantie zou ­denken. Wij kijken verder dan alleen de pijn in je rug; wij kijken namelijk naar je hele lichaam en proberen de balans te herstellen. Het is niet alleen de rug, maar het is het totaalplaatje dat gewoon moet kloppen!

  Regelmatige controle van je rug
  Nog beter is om een jaarlijkse check-up door ons te laten uitvoeren. Eigenlijk is dit erg logisch, als je bedenkt dat je ook iedere zes maanden naar de tandarts gaat voor controle en een eventueel preventieve behandeling. Waarom zou je niet hetzelfde doen voor zoiets belangrijks als je rug? Er is één groot verschil tussen je gebit en je rug: je gebit is eventueel te vervangen…

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply