fbpx
Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Vertrouw weer op je lichaam na kanker

  Opeens is alle narigheid voorbij: je behandelingen zijn afgerond en je bent ‘schoon’ verklaard. Er wordt verwacht dat je het leven weer hervat als je oude zelf. Alsof er niets gebeurd is. Je bent dan wel hersteld, maar de psychologische impact is blijvend. Om nog maar te zwijgen over de aanslag van de heftige behandelingen op je lichaam. Je voelt je nog niet de oude en hebt nog veel last van pijntjes en vermoeidheid. Dit maakt je onzeker. Blijft de kanker wel echt weg?

  Na de ziekte kun je het gevoel hebben niet meer op één lijn te zitten met je lichaam. Het voelt niet meer veilig: een indringer is je huis binnengeslopen. En je lichaam heeft dit toegelaten. Je bent ziek geworden zonder dat je het merkte. Hoe krijg je weer vertrouwen in je lichaam, jezelf en in de toekomst?

  Een vreemde in je eigen lichaam
  Als mens onderga je veel veranderingen na kanker. Na de ziekte leer je jezelf weer opnieuw kennen. Je hebt nieuwe grenzen. Vaak stel je andere prioriteiten. Ook je zelfbeeld kan aangetast zijn. De spiegel houdt je een heel ander persoon voor. Je voelt je een vreemde in je eigen lichaam. Je kunt proberen deze denkwijze om te draaien door weer trots te leren zijn op je lichaam. Het heeft zijn uiterste best gedaan om de ziekte te overwinnen én dat is gelukt.

  Onverwerkte gevoelens
  Kanker is een ingrijpende gebeurtenis die fysieke én mentale trauma achterlaat. Er zijn veel onverwerkte gevoelens. Vaak komt de klap pas na de behandeling. Tijdens de behandelperiode krijg je meestal een overvloed aan warmte en aandacht. Je put kracht uit meelevende vrienden en familie. Na de ziekte kan dit vangnet wegvallen en voelt het contrast groot. Misschien lijkt het alsof je er alleen voor staat. Juist dan is het goed om open en eerlijk te zijn over moeilijkheden die je ervaart, tegenover jezelf en anderen.

  Kunstzinnige therapie
  Maar hoe kun je praten over iets wat je moeilijk onder woorden kunt brengen? Iets waar je misschien nog helemaal geen woorden voor hebt? Met kunstzinnige therapie maak je je ‘worsteling’ zichtbaar en hanteerbaar. Je kunt het even buiten jezelf plaatsen en er afstand van nemen. En dat geeft overzicht. Ook ontdek je nieuwe manieren om met bepaalde situaties om te gaan. Je leert jezelf niet te veel op te leggen, maar je energie effectief te verdelen en prioriteiten te stellen. Creatieve opdrachten leren je gebeurtenissen niet te negeren, maar te integreren in je leven. Zodat je weer verder kunt.

  Samen op ontdekkingsreis
  Vind jij het moeilijk om je leven ná kanker weer op te pakken? Wil je graag de kracht in jezelf hervinden? Wike vindt het belangrijk dat vrouwen ná (borst-)kanker zich bewust worden dat zij zelf iets kunnen doen om zich beter te voelen en een waardevol leven kunnen leiden: ‘Samen gaan we op ontdekkingsreis naar wat jij belangrijk vindt in jouw leven. Vervolgens bekijken we de mogelijkheden om dit zo goed mogelijk in te passen in je leven.’

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply