Rate this post
 • Vertrouw weer op jezelf
  Rate this post

  Borstkanker stelt je zwaar op de proef. Fysiek en mentaal krijg je een hoop te verwerken. Je lichaam heeft je in de steek gelaten en het vertrouwen in jezelf lijkt mijlenver weg. Bovendien verandert je uiterlijk: mogelijk verlies je een (deel van je) borst, en door chemotherapie kan je haar gaan uitvallen. Kortom: je voelt je een vreemde in je eigen lichaam.

  Haptotherapie gaat over balans. Een mens in balans staat in verbinding met zichzelf en begrijpt wat hij voelt en wat hij daarmee kan doen. Na borstkanker is die balans vaak verstoord. Nieuwe emoties als angst, pijn en schaamte hebben zich opgehoopt in je lichaam en het kan moeilijk en pijnlijk zijn om dit gehavende lichaam te accepteren. Haptotherapie leert je te herkennen hoe je lichaam voelt. Waar zit de pijn en wat doet die pijn met jou?
  Door middel van gesprek en aanraking maakt haptotherapie je stap voor stap wegwijs in je gevoelsleven. Je leert waar in je lichaam je emoties zich hebben opgeslagen en ontdekt hoe je lijf reageert wanneer het leven spannend wordt of wanneer je pijn ervaart. Misschien wel de belangrijkste stap is dat je accepteert dat je goed bent zoals je bent en dat je op jezelf kunt rekenen.
  Niemand komt zonder kleerscheuren door een ernstige ziekte heen. Juist daarom is het belangrijk om je lichaam na zo’n ingrijpende gebeur­tenis te troosten en te verzorgen. Luister naar wat er zich afspeelt van binnen. Op die manier begrijp je jezelf beter en ontdek je wat goed voor je is. Je zult zien dat je met steeds meer vertrouwen in je lichaam komt te staan en vrijer kunt bewegen, denken en voelen.
  Haptotherapie wordt (gedeeltelijk) vergoed door de meeste zorgverzekeraars.
  Bouke Wolters is haptotherapeut en heeft een praktijk bij de fysiotherapiepraktijk van 201FysioSport in het centrum van Haarlem.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply