Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Verzacht je pijn met mindfulness
  Rate this post

  In ons land leven 5,3 miljoen mensen met een chronische ziekte en lijden er 2,5 tot 3 ­miljoen aan chronische pijn. En dat aantal neemt de laatste jaren toe. De oorzaak hiervan ligt in de vergrijzing, maar ook in het feit dat veel ziekten tegenwoordig steeds beter behandeld kunnen worden en diagnoses eerder worden gesteld. Hierdoor overleven meer mensen ingrijpende ziektes, maar houden daarbij vaak wel chronische pijnklachten.

  Onderzoek heeft aangetoond dat pijnbeleving te maken heeft met een aantal factoren: lichaam, geest en omgeving. Bij de behandeling van pijnklachten zijn tegenwoordig, naast de arts, dan ook meerdere deskundigen betrokken. Ook bestaan er cursussen die ondersteuning bieden bij het omgaan met pijnklachten. Breathworks-Mindfulness is er een van.
  ‘Mindfulness’ betekent met open, accepterende aandacht aanwezig zijn bij de ervaringen van het moment, zonder erover te hoeven oordelen. Je leert met mildheid en vriendelijkheid te kijken naar wat is in plaats heen en weer ­geslingerd te worden door je emoties.
  De training bestaat uit acht wekelijkse groepsbijeenkomsten van 2,5 uur en een oefendag. Geleidelijk ontdek je dat er ruimte is om te kiezen rond hoe je op moeilijkheden kunt reageren. Je leert hoe je je adem kunt gebruiken om spanning en weerstand te verzachten. Via eenvoudige, aandachtige bewegingen leer je de cirkel van pijn, verlies van kracht of vermoeidheid te doorbreken en je veerkracht te vergroten. Thuis ga je verder met een werkboekje en diverse audiomeditaties.

  Trainer Marijke Bruining is gecertificeerd ­Breathworks-mindfulnesstrainer. Zij is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met een ziekte, pijn, vermoeidheid of een ­lichamelijke beperking.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply