Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
 • Vijf alternatieve tips tegen misselijkheid bij chemotherapie

  Misselijkheid is een vervelende bijwerking van chemotherapie. Veel mensen krijgen er dan ook mee te maken en proberen er alles tegen te doen om de klacht te verminderen. Van minder gekruid eten tot medicatie, maar soms is er niets dat helpt. Oncologieverpleegkundige Heleen van Ruiten ziet veel patiënten met dit probleem en deelt vijf alternatieve tips.

  1. Draag een Sea-band
  De Sea-band is een bandje voor om je polsen en wordt ook veel gebruikt tegen reisziekte. De band oefent zachte druk uit op het ‘Nei-Kuan’-punt in beide polsen. Deze acupressuur werkt verlichtend. De banden kunnen zowel voorafgaand aan de chemotherapie als tijdens en na de behandeling gedragen worden. Ze banden zijn gemakkelijk online te bestellen: je zoekt gewoon op ‘sea-bands’ of ‘polsbanden tegen reisziekte.’

  2. Massage
  In Alrijne Ziekenhuis worden al twintig jaar massages gegeven door masseurs die veel ervaring hebben met oncologische patiënten. Uit deze ervaring én uit onderzoek is gebleken dat mensen met kanker vaak profijt hebben van een massage. De behandeling ontspant en ondersteunt het herstel van lichaam en geest. Dit komt mede doordat de massage wordt aangepast aan je wensen en is afgestemd op je klachten en conditie. Je partner kan daarnaast een workshop massage volgen in het ziekenhuis. Voor diegene kan het een mooie manier zijn om zonder woorden toch veel voor je te betekenen.

  3. Ontspanningsoefeningen
  Wanneer je geen hoge spierspanning voelt én gevoelens van angst of spanning even weg zijn, kun je pas echt ontspannen. Het kan soms erg lastig zijn om dat te bereiken, maar ontspanningsoefeningen kunnen hierbij helpen. Sommige van deze oefeningen werken vooral lichamelijk, terwijl anderen juist meer effect hebben op je geest. Je ademhaling speelt bij alle oefeningen een belangrijke rol. Het kost soms even moeite om de ontspanningsoefeningen aan te leren, maar het is zeker de moeite waard. Een korte sessie van vijf tot twintig minuten kan al effectief zijn. Op internet vind je veel verschillende opties, dus je kunt zelf beslissen welke oefeningen het beste bij jou passen.

  4. Luisteren naar muziek
  Muziek kan zowel je lichaam als je emoties en gedachten positief beïnvloeden. Ook kan muziek houvast en rust bieden. Kies voor het beste effect je eigen favoriete muziek. De aandacht wordt dan verlegd van lichamelijke klachten zoals misselijkheid, naar wat de muziek met zich meebrengt.

  5. Acupunctuur
  Acupunctuur kan ingezet worden bij een heleboel dingen, waaronder het versterken van de spijsvertering. Je maag is hierdoor beter in staat voedsel te verwerken. Het volle gevoel in de maagstreek, wat vaak genoemd wordt door mensen die chemotherapie krijgen, kan plaats maken voor ruimte en opluchting. Een fijne bijkomstigheid is dat smaak en eetlust kunnen toenemen. De misselijkheid neemt daarbij af. Acupunctuur is een alternatieve geneeswijze en wordt niet door alle zorgverzekeraars vergoed.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply