Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Waar vind ik betrouwbare informatie?
    Rate this post

    De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van GGD Gelderland-Zuid zet steeds meer in op digitale middelen voor de nieuwe generatie ouders. Deze generatie is opgegroeid met tablets en smartphones en zoekt vaak op digitale wijze contact én naar informatie. GGD Gelderland-Zuid speelt hierop in en biedt ouders – naast de reguliere bezoeken op het consultatiebureau en de jeugdarts op school – via online media adviezen en tips over opvoeden, opgroeien en de gezondheid van kinderen.

    Betrouwbare informatie is natuurlijk erg belangrijk. Op de vernieuwde website van GGD Gelderland-Zuid vinden ouders dan ook de juiste en actuele informatie over allerlei onderwerpen rondom opvoeden, opgroeien en de gezondheid van kinderen. ‘Waarom is mijn kind zo verlegen?’ ‘Hoe stel ik duidelijke grenzen?’ ‘Hoe lang mag mijn peuter beeldschermen?’ ‘Wat doe ik tegen cyberpesten?’ Zomaar een greep uit de onderwerpen. Praktisch alles wat ouders in dagelijkse (opvoed)situaties tegenkomen, is terug te vinden op de website.

    Ouders hebben steeds meer behoefte aan beeld. Daarom biedt de website ook praktische informatie­filmpjes. Bijvoorbeeld: ‘Hoe voorkom ik een voorkeurshouding bij mijn baby?’ ‘Mijn peuter heeft een eigen willetje’ of ‘Hoe ga ik het gesprek over drank en drugs aan met mijn puber?’ De JGZ van GGD Gelderland-Zuid werkt samen met andere organisaties op het gebied van jeugdgezondheidszorg voor de ontwikkeling van deze filmpjes onder de naam GroterWorden.

    Groei!
    Is er net een kindje geboren? Dan kunnen ouders zich gelijk bij het eerste huisbezoek al aanmelden voor nieuwsbrief Groei!. Hierin staat allerlei informatie die aansluit op de leeftijd van hun kind. Is het kind bijvoorbeeld 2,5 jaar oud? Dan ontvangt de ouder onder meer tips hoe je positief omgaat met de peuterleeftijd. Maar ook staat hierin informatie over tandverzorging en bijvoorbeeld een lekker-slapen-advies voor peuters.

    Social media
    Veel jonge ouders bevinden zich op Facebook. Ook hierop sluit de JGZ aan met een eigen Facebookpagina. hierop zijn nuttige, leuke en interessante berichten te vinden. En onlangs is ook een aantal jeugdverpleegkundigen gestart met een eigen Facebookpagina. Vanuit hun expertise posten zij regelmatig nieuws en spelen zij in op veel voorkomende vragen die zij tegenkomen in hun werk.

    Face-to-face
    Natuurlijk is er ook regelmatig face-to-face-contact. Vanaf de geboorte zien de medewerkers van de JGZ alle kinderen tot zij 18 jaar zijn en volgen zij de groei en ontwikkeling. De jeugdverpleegkundige of -arts luistert goed naar de vragen of zorgen van ouders en samen zij zoeken zij eventueel naar een oplossing. Ook werkt de JGZ samen met ziekenhuizen, huisartsen, kinderopvang, scholen en de sociale wijkteams. Wanneer een gezin extra hulp of ondersteuning nodig heeft, kan er zo gemakkelijk worden geschakeld.

    En als ouders tussendoor vragen hebben? Dan zijn zij altijd welkom: bellen voor advies, een afspraak tussendoor of langskomen op het inloopspreekuur.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply