Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Vind de weg terug naar elkaar
  Rate this post

  Voor veel mensen is het spannend om in relatietherapie te gaan, en ze wachten tot de problemen al behoorlijk groot zijn geworden voor ze de stap zetten. Dat is erg jammer. De weg terugvinden naar elkaar is dan moeilijker en langer. Het zou veel normaler moeten zijn om samen over je relatie te praten. Een buitenstaander kan je helpen patronen en ­oorzaken te ontdekken die je zelf vaak niet meer ziet. En soms is relatiecoaching al voldoende om escalatie te voorkomen.

  Relatieproblemen ontstaan vaak wanneer de partners niet meer, of niet meer goed, met elkaar communiceren. Ze praten meestal wel, maar luisteren vaak niet meer naar elkaar, en dat leidt tot ruzies, het negeren van elkaar, of het steun zoeken bij anderen, wat kan resulteren in vreemdgaan. Het leven vergt al veel van individuen, laat staan voor individuen die ook nog eens partner zijn van iemand anders. Werk, huishoudelijke taken, het opvoeden van kinderen, hobby’s: alle ballen die we hooghouden, maken dat we veel op de automatische piloot doen om het haalbaar te maken. Ook in de relatie gaat veel op de automatische piloot: er wordt weinig meer met elkaar gepraat en er ontstaan langzaamaan problemen, die uiteindelijk kunnen leiden tot een breuk. Relatietherapie kan helpen om de negatieve spiraal te doorbreken.

  Praten over emoties
  De relatietherapie van Hoenderdaal Relaties richt zich op emoties. Dat gaat dieper dan alleen een goede manier van communiceren vinden. Praten over emoties kan lastig zijn – je hoeft dit niet al te kunnen! Misschien heb je het gevoel dat je elkaar niet meer bereikt, dat jullie uit elkaar gegroeid zijn. Misschien heb je veel ruzie, praten jullie niet meer of ontbreekt het aan intimiteit. Of hebben jullie te maken met een moeilijke situatie die een grote druk legt op je relatie.

  Elkaar weer vinden
  Het doel van de therapie of coaching is om elkaar weer écht te vinden. ‘Bén je er voor mij als ik je nodig heb? En mag ik er voor jou zijn? Kan ik je vinden op een dieper niveau?’ Het herkennen en doorbreken van de negatieve interactie en het herstellen van de emotionele verbondenheid: dat is het mooiste wat je kunt doen, óók voor je kinderen.

  De-escalatiefase
  Dat klinkt misschien goed, maar hoe gaat dat in zijn werk? In het begin van de therapie gaan we samen bekijken hoe het eigenlijk komt dat jullie reageren zoals jullie doen. Waarom dat zo ontzettend logisch is. En welke reactie dit oproept bij jezelf en bij je partner. Deze de-escalatiefase is heel belangrijk omdat dit al een beetje een veilig gevoel geeft om diepere emoties te bespreken. Maar ook omdat je dan kunt stoppen met ruzie maken waar de kinderen bij zijn, als dat in jullie situatie het geval zou zijn.

  Toenadering
  Na de eerste fase van de-escalatie is het tijd voor het echte werk. Je leert je angsten en behoeften te zien en benoemen binnen het patroon dat jullie samen hebben ontwikkeld.
  In de laatste fase leer je uit jullie patroon te stappen en leer je steun, hulp en begrip te vragen aan elkaar. We doen dit stap voor stap, het moet veilig blijven, het moet vertrouwen blijven geven. Je leert elkaar begrijpen en de verwijdering maakt plaats voor de toenadering.

  Emotionally Focused Therapy
  De relatietherapie van Ina van’t Hoenderdaal is gebaseerd op de Emotionally Focused Therapy (EFT), die ervan uitgaat dat het mogelijk is om een levenslange intieme verbondenheid met je partner te ervaren. Zie ook www.eft.nl. Op deze site vind je ook een relatietest.

  Ina is ook bekend met persoonlijkheidsproblematiek en verslaving en het effect dat die hebben op een relatie.

  Het is erg belangrijk om je op je gemak te voelen bij een therapeut. Daarom is een eerste kennismaking altijd ­vrijblijvend en gratis.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply