Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
4/4 - (1 stemmen)
  • Vind jouw spark weer terug
    4/4 - (1 stemmen)

    Er zijn rond deze tijd van het jaar tal van artikelen in diverse media die je zullen aanmoedigen om goede voornemens te maken. Voornemens die gaan over een verlangen, zoals meer tijd doorbrengen met je vrienden en familie, wat gewicht kwijtraken, minder snel gestrest raken… Een voornemen weerspiegelt de spagaat tussen zelfkritiek en zelfoptimalisatie. De uitspraak dat we zullen veranderen, laat ons denken dat de delen van ons waarmee we worstelen zullen verdwijnen. We fantaseren over die andere persoon; de persoon die we zouden kunnen zijn.

    De realiteit is dat we in stereo leven. Aan de ene kant: wie we zijn. Anderzijds: wie we willen zijn. En tussen die twee in staat de persoon die we niet langer willen zijn, vasthoudend aan oude overtuigingen en conclusies die ons niet langer dienen.

    Wat als we beter proberen te begrijpen op welke manier we worden tegengehouden door die delen waar we ons voor schamen – in plaats van ze te begraven onder onvervulde lidmaatschappen van de sportschool?

    Dit voorjaar is een goed moment om vooruit te denken over wie je wilt zijn, maar het is juist ook een goed moment om terug te kijken naar wat je wilt laten gaan: ‘Wie ben ik zonder mijn aangeleerde gewoontes, verhalen en patronen?’

    Ik nodig je uit om eens stil te staan bij de elementen in jouw verhaal die eigenlijk niet meer kloppen, hoe ‘waar’ ze ooit ook voor je waren. Dus richt je in plaats van goeie voornemens maken eerst eens op de dingen die je wilt laten gaan.

    Hoe dan?
    Je hebt vastgesteld wat je wilt veranderen. Hoe voer je dit uit?
    – Identificeer de verhalen die je niet langer dienen. Je kunt dit voor jezelf doen, bijvoorbeeld door ze op te schrijven, maar het is ook een mooi onderwerp om tijdens een etentje met familie en/of vrienden te bespreken en te onderzoeken.
    – Nodig elkaar uit om updates te geven, of plan een volgend etentje. Op die manier profiteer je dubbel: je verbindt je met je proces van verhalen loslaten, en tegelijk verbind je je met je familie en/of vrienden.
    – Doe een belofte aan jezelf en een belofte aan een dierbare. Soms is het gemakkelijker om verantwoording af te leggen als je weet dat iemand anders op je rekent.
    – Geef niet op als het even niet lukt.
    – Weet dat je op elk moment opnieuw kunt beginnen. Lukt het even niet, dan betekent dat niet dat het hele proces wordt stopgezet.

    Chantal Kortenhorst

    Over Chantal
    Chantal Kortenhorst is een professioneel geschoolde en erkende psychodynamisch therapeut en eigenaar van SPARK, praktijk voor individuele therapie, gezinstherapie en familieopstellingen. Ze vertelt: ‘Net als iedereen ben ik ook weleens vastgelopen in mijn leven. Mijn zoektocht naar manieren om mezelf ‘beter’ te maken, resulteerde uiteindelijk in een 4-jarige opleiding tot therapeut. Daar ontdekte ik een zelfhelend vermogen dat zó krachtig werkte, dat ik het graag wilde delen met anderen. De opleiding was een opstap naar een tweede carrière, waarin ik anderen heel graag laat kennismaken met manieren om weer ‘heel’ te worden. Want als je binnenwereld weer synchroon is met je buitenwereld, is dat te zien en te voelen, merkbaar voor jezelf en voor je omgeving. Dan heb je die ‘spark’, en die gun ik iedereen.’

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply