Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Vitaal oud worden: wie wil dat nou niet?
  Rate this post

  Een grote wens van veel ouderen en chronisch zieken is om zelfstandig te blijven en in hun eigen huis te kunnen blijven wonen. Om aan deze wens te kunnen voldoen, is het belangrijk dat de zelfredzaamheid zo veel mogelijk behouden wordt en dat er sprake is van een veilige woonomgeving. Naast alle zorg aan huis kan een thuiszorgtherapeut hier een belangrijke rol in spelen.

  Bukken, tillen, zitten, opstaan, lopen, traplopen. Het zijn dagelijkse activiteiten waar niemand eigenlijk bij stilstaat. Tot je ouder wordt en het allemaal wat minder gemakkelijk gaat. Je bent dan snel geneigd om minder te gaan bewegen.
  Iedereen wil graag zo fit en zelfstandig mogelijk oud worden. Nu heeft niemand dat helemaal in eigen hand, maar toch kun je er zelf veel aan doen. Door voldoende en verantwoord te bewegen bijvoorbeeld. En door te voorkomen dat je valt. Maar hoe doe je dat?

  Thuiszorgtherapie
  Thuiszorgtherapeut Fien de Kok, werkzaam bij Cesartherapie Kapel, heeft als doel om vaker, eerder en beter betrokken te worden bij de zorg voor de thuiswonende ouderen / chronisch zieken. Op deze manier kan de thuiszorgtherapeut helpen bij het handhaven van de thuissituatie, waarbij een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven wordt nagestreefd. Het doel van thuiszorgtherapie is de zelfredzaamheid van de patiënt te behouden / vergroten en ervoor te zorgen dat deze op een veilige en prettige manier in zijn eigen woonomgeving kan blijven wonen.

  Ouderen waarbij de draaglast van het dagelijks leven groter wordt dan de draagkracht (door bijvoorbeeld lichamelijke, sociale of psychische beperkingen), hebben veel baat bij thuiszorgtherapie. De thuiszorgtherapeut helpt om deze kwetsbare balans te verbeteren, bijvoorbeeld door de dagelijkse bewegingen, zoals het (trap)lopen te oefenen, het evenwicht te verbeteren of aanpassingen in huis te bieden, zodat de leefomgeving veiliger wordt.

  Behandelen in de thuissituatie
  De thuiszorgtherapeut behandelt niet alleen aan huis omdat de patiënt niet naar de praktijk kan komen. Het doel van aan huis behandelen is breder: de oefentherapeutische behandeling kan zich geheel richten op de dagelijkse activiteiten in de context van de patiënt. Hierdoor kan de patiënt de geleerde adviezen gemakkelijker toepassen.
  De patiënt krijgt oefeningen, adviezen en aanpassingen toegereikt die geheel zijn afgestemd op zijn of haar persoonlijke situatie.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply