Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Het vlammetje tussen mijn ouders was uitgegaan’
  Rate this post

  Kerst: de mooiste tijd van het jaar. Samen met papa en mama de kerstboom optuigen, kaarsjes aan en gezellig met de rest van de familie eten. Dat is kerst voor mij. Maar mijn ouders dachten daar waarschijnlijk anders over. Op tweede kerstdag, twee jaar geleden, vertelden zij mij dat zij wilden scheiden.

  Wij zaten met zijn drietjes aan tafel warme chocolademelk met slagroom te drinken, op de achtergrond klonk kerstmuziek. Mijn ouders vertelden mij dat het vlammetje tussen hen was uitgegaan. Hoewel zij hadden geprobeerd om er nog iets van te maken, was het voor hen duidelijk dat zij beiden liever alleen verder gingen. Ik verslikte mij bijna in mijn drinken. Alles zou nu anders worden, niets zou meer hetzelfde zijn als vroeger…

  Had ik het zien aankomen? Achteraf misschien wel: mijn ouders gingen nooit meer samen op pad, zoals zij vroeger deden. Maar het was niet zo dat zij vaak ruzie hadden of zoiets. Ik ben een tijdje best boos en teleurgesteld geweest. En er gingen allerlei vragen door mij heen. Waarom nu? Bij wie moet ik wanneer zijn? En hoe zou de volgende kerst verlopen? Het was lastig en ik wist niet goed wat ik moest doen.

  Mijn ouders zijn samen naar een mediator gestapt om de scheiding te regelen. Op dat moment voelde het meteen definitief: zij gingen dus écht uit elkaar. Maar ergens vond ik het wel fijn dat zij nog goed met elkaar konden praten, en niet met enorme ruzie uit elkaar gingen zoals je wel vaker hoort. Ik heb toen zelf nagedacht en gepraat met mijn beste vriendin om te bedenken wat ik zelf graag wilde.

  Hoewel mijn ouders dus blijkbaar niet met elkaar samen wilden zijn, wilde ik wél bij hen allebei zijn. Ik bedacht dat de beste oplossing was om de tijd tussen hen te verdelen: de ene week bij mijn vader, de andere week bij mijn moeder. Ik besloot dit met mijn ouders te bespreken. Gelukkig zagen zij dit ook zitten. Het leek hen een goed idee om deze ideeën en afspraken vast te leggen bij de mediator.

  Dit jaar heb ik eerste kerstdag gevierd bij mijn moeder en tweede kerstdag bij mijn vader. Dankzij de afspraken die al eerder waren gemaakt, wist ik waar ik aan toe was. Natuurlijk was het gezelliger om het samen met hen te vieren, maar nu was kerst ook gezellig, bij ieder op zijn eigen manier. En twee keer cadeautjes krijgen is stiekem natuurlijk ook leuk!

  – Dimphi (14)

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply