Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Voeding en de overgang
  Rate this post

  Wist je dat voeding kan helpen bij het verminderen van overgangsklachten? De eierstokken stoppen op een bepaalde leeftijd met het produceren van het hormoon oestrogeen. Hierdoor kunnen allerlei klachten ontstaan, variërend van stemmingswisselingen tot opvliegers. Voeding kan hier een grote invloed op hebben.

  Door een gezond eetpatroon krijgt je lichaam de juiste voedingsstoffen binnen. De ­vitaminen en mineralen in groenten en fruit spelen een belangrijke rol bij de hormoonhuishouding, evenals de vetten in bijvoorbeeld vette vis, olijfolie en noten. Vezels in volkeren­producten en peulvruchten zorgen voor een goede darmwerking: de basis voor een gezond lichaam. Soja en sojaproducten kunnen ­opvliegers verminderen: in Japan wordt veel soja gegeten en daar blijken vrouwen minder last te hebben van overgangsklachten.
  Soja is een belangrijke leverancier van ­isoflavonen. Dit zijn natuurlijke planten­hormonen die qua structuur erg lijken op ­menselijke oestrogenen. Bepaalde producten kun je beter laten staan: koffie, thee, alcohol en pittige kruiden kunnen symptomen zoals opvliegers verergeren. Bewerkte producten bevatten vaak veel suikers, zout en vet. Deze leveren veel calorieën, maar weinig gezonde voedingsstoffen. Wanneer je hier veel van eet, is de kans groot dat je te zwaar wordt, maar ook dat je je vaker moe en lusteloos voelt.

  Naast een gezond eetpatroon is bewegen ook belangrijk. Bewegen geeft energie en het helpt om je stemming te verbeteren. Daarnaast helpt bewegen om je botten sterk te houden. Door de afname van oestrogenen neemt de kans op botontkalking namelijk toe.
  Ben je in de overgang en wil je passend ­voedingsadvies? Een voedingsdeskundige kan je hierbij helpen.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply