Rate this post
 • Voel je je niet vitaal?
  Rate this post

  De reden dat vrouwen zich niet vitaal voelen, hangt in veel gevallen samen met hun hormoonbalans. Dit kan voor allerlei vervelende klachten zorgen, zoals migraine, buikkrampen, stemmingswisselingen, moeilijk inslapen, overmatig zweten en lage rugklachten.

  De hormoonhuishouding is een ingewikkeld systeem dat wordt beïnvloed door een groot aantal factoren, zoals aanleg, voeding en leefwijze. Het is daarom moeilijk om een directe oorzaak aan te wijzen bij problemen. Wel is bekend dat cortisol een grote rol speelt bij het ontregelen van je hormoonbalans.
  Cortisol wordt door je lichaam aangemaakt om beter te presteren onder druk. Wanneer je te veel of langdurig onder druk (stress) staat, wordt er te veel cortisol gemaakt, en dit kan ervoor zorgen dat je hele hormoonhuishouding in de war raakt.
  Shiatsu werkt in op het regelsysteem van het lichaam (en geest). Door druk te geven op bepaalde plekken op het lichaam, wordt er een prikkel gestuurd naar het regelsysteem in de hersenen. De verkeerde balans die er op dat moment is, wordt door deze prikkel als het ware even extra uit balans gedrukt, waarna het lichaam zelf weer een nieuwe balans zoekt, en dat is vaak een betere balans dan eerst. Een shiatsu-behandeling is ook heel ontspannend, waardoor je stressniveau en dus je cortisolspiegel daalt. Op deze manier kan shiatsu heel goed helpen om je hormonen weer in balans te krijgen.
  Naast shiatsu maak ik bij menstruatieklachten vaak ook gebruik van ‘medical taping’. Ik leer je een eenvoudige tape-techniek die je vervolgens zelf bij iedere cyclus kunt aan­leggen. Zo hou je op een natuurlijke manier je klachten onder controle.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply