Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Ik voelde mij fitter tijdens het behandeltraject’
  Rate this post

  Toen ik te horen kreeg dat ik borstkanker had, stortte mijn wereld in. Het voelde alsof de grond onder mijn voeten verdween. Ze lieten gelukkig weten dat de ­tumor nog heel klein was en dat ik niet gelijk in paniek moest raken…

  Voordat het behandeltraject begon, dacht ik maar aan één ding: snel herstellen en weer fit worden. Hier haalde ik mijn kracht uit. Ik was mijn hele leven al een sportief persoon en mijn doel was ook om lichamelijk weer fit te worden.

  Op een gegeven moment ben ik getipt door een vriendin om oncologiefysiotherapie te gaan doen. Ik dacht ‘wat is het en hoe kan het mij helpen?’. Ze vertelde dat een oncologiefysiotherapeut gespecialiseerd is in het begeleiden en adviseren van mensen die te maken hebben met (borst)kanker. Na een intakegesprek ben ik direct begonnen met de fysiotherapie. Dit was nog tijdens het behandeltraject.

  Tijdens de bestralingen was ik zo ontzettend moe. Zou deze vermoeidheid minder worden door de fysiotherapie? In eerste instantie zou je dit niet denken, want ‘van ­bewegen word je toch juist moe?’ Maar niets is minder waar. Mijn vermoeidheid werd echt minder doordat ik juist meer beweging had. Wanneer je begint met de lessen, krijg je een eigen trainingsschema. Ik wilde een eigen specifiek doel nastreven: lichamelijk weer fit worden. Hier werd mijn trainingsopbouw zoveel mogelijk op aangepast.

  Ik vond het heel fijn om onder begeleiding aan kracht- en conditietraining te doen in een lekker ritme. Veel arm-, been- en stabiliteitsoefeningen kwamen te pas. Intussen is mijn laatste bestraling geweest. Toch ga ik door met de oncologiefysiotherapie. Het draagt namelijk bij aan je herstel en heeft een gunstige invloed op je psychische draagkracht. Daarnaast merk ik dat het mij heeft geholpen om me fitter te voelen tijdens het behandeltraject. Ook is het belangrijk geweest voor mijn conditie-opbouw. Kortom: het heeft mij geholpen mijn doel te behalen en ik zou het iedereen in een soortgelijke situatie aanraden!

  Sandra (54) uit Leiden

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply