Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Voelt u zich onbegrepen?
  Rate this post

  In 2009 ben ik, Elke Ederveen, als psycholoog begonnen met mijn praktijk: Psychologenpraktijk voor autisme. Al tijdens mijn studie (1999) heeft autisme bij mij een bijzondere snaar geraakt. Om deze reden ben ik mij gaan specialiseren in het werken met­ ­jongeren en (jong)volwassenen met autisme.

  Autisme is een informatieverwerkingsstoornis. Prikkels (wat je ziet, hoort, voelt, ruikt en proeft) worden op een andere manier verwerkt door de hersenen en vallen niet ­automatisch op hun plek. Iemand met autisme heeft hierdoor vaak moeite met het krijgen van overzicht, waardoor de wereld om hem heen verwarrend en onvoorspelbaar is. Sociale contacten vormen vaak een grote uitdaging doordat hij moeite heeft met het begrijpen van non-verbale signalen, verborgen regels en fijne afstemming op de ander.

  Autisme-bewust
  Hoewel steeds meer mensen van autisme gehoord hebben, blijft het belangrijk dat meer mensen ‘autisme-bewust’ worden. Veel van mijn cliënten geven aan zich onbegrepen te voelen door andere mensen. Voor de buitenwereld is autisme onzichtbaar, maar voor iemand met autisme vormt het een voortdurende uitdaging, waardoor zelfs de meest alledaagse situaties problemen met zich mee kunnen brengen.

  Behandeling en begeleiding
  Binnen mijn praktijk bied ik hulp aan jongeren en (jong)volwassenen met een vorm van autisme en de mensen om hen heen. U kunt daarbij denken aan individuele begeleiding en behandeling (cognitieve gedragstherapie), traumabehandeling (EMDR), relatietherapie en gezinsbegeleiding. Volwassenen bij wie het vermoeden bestaat van een autismespectrumstoornis, kunnen binnen mijn praktijk terecht voor diagnostiek.

  Klachten
  De klachten waarmee cliënten zich aanmelden bij mijn praktijk, lopen sterk uiteen. Sommigen hebben last van angst- of depressieve klachten, stress- of overbelastingsklachten. Anderen hebben behoefte aan uitleg over autisme of hebben vragen over hoe ze op een andere manier met bepaalde situaties kunnen omgaan.

  De hulp wordt door veel zorgverzekeraars (gedeeltelijk) vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply