Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • ‘Voetzorg naar een hoger niveau’
  Rate this post

  Sinds kort zijn er vijf gediplomeerde oncologisch voetzorgverleners (OVV) aan het werk in de regio Alkmaar: Isabelle Hansen, Marijke Luyckx, Corine Luijendijk, Mandy Vosse en Janet Tijmes hebben met goed gevolg deze nieuwe specialisatie op het voetenvlak afgerond. Al langere tijd konden mensen met diabetes, reuma, verwaarloosde voeten of andere medische voetklachten terecht bij deze vakvrouwen. Maar nu bieden zij op het gebied van kanker ook specifieke zorg voor de voeten.

  ‘Deze opleiding voor oncologisch voetzorgverlener is een stap verder in de professionalisering van de medische voetzorg. Meer verdieping en specialistische kennis brengen voetzorg naar een hoger niveau’, aldus de dames.
  De gespecialiseerde voetzorgverleners zijn opgeleid om de voeten van kankerpatiënten zorgvuldig te screenen, de bijwerkingen van chemo te herkennen en de voeten op een verantwoorde en veilige manier te behandelen. Deze voetzorg wordt altijd verleend in afstemming en met specifieke toestemming van het oncologisch behandelteam.

  Bijwerkingen
  Iemand die een behandeling ondergaat tegen de ziekte kanker, kan te maken krijgen met bijwerkingen aan de nagels en huid van de voet. Mogelijke bijwerkingen ­kunnen zijn: blaren, nagelwalontstekingen, extreem droge huid, infecties, jeuk, pijn, gevoeligheid of gevoelloosheid ­(neuropathie), hinderlijk eelt, hand-voetsyndroom en verdikte nagels of schimmelnagels.
  Doel van de oncologische voetzorg is om de voeten van kankerpatiënten in een zo goed mogelijke conditie te brengen en te houden. Zo wordt de veiligheid en gezondheid van de kankerpatiënt ondersteund.

  Intake
  De dames leggen uit: ‘Tijdens de eerste afspraak vindt altijd een intakegesprek plaats. De cliënt vult een vragenlijst in, onder meer over klachten, het ziekteverleden, medicatie en orthopedische hulpmiddelen. Als iemand actief wordt behandeld tegen kanker, is het belangrijk dat de verpleegkundige of behandelend arts aangeeft of de cliënt behandeld mag worden voor voetzorg.’

  Screening
  Elk jaar komen er ruim 100.000 kankerpatiënten bij, van wie twee derde de ziekte overwint. Deze mensen vormen voor voetzorgverleners een extra doelgroep, omdat zij statistisch gezien vaker de huisarts bezoeken, ook met voetklachten. ‘Een regelmatige screening van de voeten van deze groep is noodzakelijk vóór, tijdens en na de chemokuur.’

  De vijf oncologisch voetzorgverleners hebben de opleiding tot OVV gevolgd via het opleidingsinstituut de Medische Voet te Amsterdam. Daarnaast hebben zij stage gelopen in diverse ziekenhuizen, waaronder het Antoni van Leeuwenhoek, het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk en het Medisch Centrum Alkmaar, het hospice Alkmaar, thuiszorg­organisatie Evean en inloophuis ’t Praethuys in Alkmaar.

  Waar en hoe te bereiken?
  De oncologisch voetzorgverleners Regio Alkmaar kun je vinden op:
  – de website van de Nederlandse Maatschappij Medische Voetzorgverleners: www.nmmv.nl
  – de website van de Medische Voet: www.demedischevoet.nl (onder het kopje ‘service’, ‘vind een ovv’)

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply