Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Vol zelfvertrouwen jezelf laten zien!
    Rate this post

    Huidklachten zijn er in allerlei vormen en maten. Je kunt last hebben van roodheid door couperose of rocasea, pukkeltjes en vettige huid door acne, droogheid en ongemak door eczeem of vlekken door een pigmentstoornis. In sommige gevallen ervaar je pijn of jeuk door je huidaandoening, in andere situaties heeft de klacht vooral betrekking op je uiterlijk.

    Huidaandoeningen kunnen dan ook een negatief effect hebben op je gevoel van zelfvertrouwen, aangezien je uiterlijk daar vaak een belangrijke rol in speelt. Zeker wanneer je zeer zichtbare vlekken op je lichaam hebt zoals bij vitiligo het geval is. Vitiligo is een aandoening waarbij er sprake is van een pigmentstoornis.

    Vitiligo
    Vitiligo komt voor bij 1 à 2% van de wereldbevolking. Dat komt neer op om en nabij 240.000 Nederlanders. Bij deze aandoening ontstaan er melkwitte vlekken op de huid. Dat komt doordat de pigmentcellen op die plaatsen geen melanine meer produceren. Dit proces is onomkeerbaar, en de aandoening is daarmee chronisch. Het kan zijn dat de huid jarenlang rustig en stabiel blijft, waarna de vlekken zich plotseling toch weer uitbreiden. De precieze oorzaak van de aandoening is niet bekend, al bestaan er verschillende theorieën over.

    Behandelmogelijkheden
    Mocht je vitiligo willen verminderen, dan zijn daar mogelijkheden voor. Zo wordt wel eens lichttherapie aangeraden. Toch kleven hier wel nadelen aan. De behandeling duurt namelijk erg lang, soms tot een paar jaar. Bovendien loop je hierbij kans op huidschade. Een veilige methode om vlekken door vitiligo te verminderen, is medische pigmentatie. Laura Bruessing is hierin gespecialiseerd, en vertelt: ‘Medische pigmentatie kan worden gebruikt om bepaalde huidverschijnselen te camoufleren of juist bepaalde delen op het lichaam weer zichtbaar te maken.’

    Subtiel en precies
    ‘Denk bijvoorbeeld aan ontbrekende wenkbrauwen door alopecia of een tepelhofreconstructie’, legt Laura uit. ‘Maar ook de witte plekken ten gevolge van vitiligo kunnen worden ingevuld met deze pigmenten, zodat ze minder opvallen of zelfs onzichtbaar worden. Hierbij maak ik gebruik van een heel precieze techniek waarbij de huid met kleine naaldjes wordt bewerkt. Op deze manier worden er pigmenten in de huid gebracht. Omdat we zo precies kunnen werken en de pigmenten heel subtiel zijn, kunnen we de vlekken heel mooi bijwerken. Zo kun je weer vol zelfvertrouwen jezelf laten zien!’

    Medische pigmentatie kan ook worden toegepast bij:
    – Haarverlies door ziekte (het suggereren van wimpers en wenkbrauwen en het camoufleren van kale plekken op het hoofd)
    – Na een hechting of bij een diepe schaafwond, waarbij het pigment verstoord is
    – Bij brandwonden (bijvoorbeeld het vormen van een nieuwe lip)
    – Bij littekens of aangeboren afwijkingen als een hazenlip of wijnvlek
    – Reconstructie van de tepelhof na een borstoperatie

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply