Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
  • Voorkom dat je kind overgewicht krijgt

    Het aantal kinderen met overgewicht is sinds 2000 fors gestegen. Meer dan één op de zes kinderen van 15 jaar is ‘te dik’. Dat kan vervelende gevolgen hebben voor het kind. Kinderen met overgewicht ontwikkelen vaak een laag zelfbeeld, kunnen angstig zijn en zelfs depressief worden. Ouders spelen een grote rol in het voorkomen van overgewicht, omdat zij vaak bepalen wat kinderen eten en hoe zij bewegen. Kinderen nemen bovendien snel de eet- en beweeggewoonten van hun ouders over.

    Op mijn spreekuur begeleid ik regelmatig jonge kinderen en pubers met overgewicht. Het is best een uitdaging om ouders ervan te ­overtuigen waarom een gezond gewicht voor hun kind én henzelf zo belangrijk is. Bij jonge kinderen is overgewicht nog relatief gemakkelijk te verhelpen: ze groeien snel en leren ­gemakkelijker nieuwe gewoonten aan. Vanaf het zesde levensjaar wordt het gewichtsprobleem moeilijker te overwinnen. Kinderen groeien er dan niet meer ‘zomaar’ overheen. Deze kinderen moeten er hard aan werken om een gezond gewicht te bereiken. Maar het kan! Met de juiste voorlichting en begeleiding voor zowel ouder als kind is er veel te bereiken.
    Vooral zoete drankjes, verkeerde tussendoortjes en te weinig lichaamsbeweging zijn vaak ‘knelpunten’ die eruitspringen. Het is fantastisch om te zien wat kleine aanpassingen al voor resultaat kunnen hebben. Kinderen krijgen geen dieet, maar ik leer ze stapsgewijs wat een gezond eetpatroon is. Ik vind het geweldig om te zien hoe kinderen meer zelfvertrouwen krijgen, vrolijker worden en beter presteren op school. Kortom: preventie van overgewicht is nodig!

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply