Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
  • Voorkom een winterdip!
    Rate this post

    Het begint weer aardig koud, regenachtig en mistig te worden buiten. Al vanaf het moment dat je wakker wordt, hoor je de harde windvlagen buiten. Het is haast zó erg dat je bang bent dat de boom naast je huis je slaapkamerraam in gaat tikken als het niet snel minder wordt. Al met al: het is slecht weer buiten en dan lijkt al snel een goed idee om binnen te blijven.

    Zodra we de winter weer tegemoet gaan, blijven mensen steeds meer binnen. Want even op de koffie bij een vriendin, dat klinkt toch minder aantrekkelijk als het betekent ‘op de fiets door de regen gaan’. Waar je tijdens de zomer nog zo fanatiek aan het hardlopen was samen met je broer, lijken jullie het nu allebei spontaan altijd ‘te druk’ te hebben. Hierdoor zie je opeens een stuk minder mensen op een wekelijkse basis. En dat kan een grote impact hebben, zeker in een tijd waarin we sowieso al beperkt kunnen afspreken met andere mensen.

    Isolatie
    Wanneer we alleen maar binnen zitten, kunnen de dagen snel op elkaar gaan lijken. Zonder dat je het in eerste instantie misschien doorhebt, kan het gebrek aan interactie toch veel invloed hebben op je gemoedstoestand. Je krijgt geen positieve prikkels van je vrienden of collega’s en je gaat steeds meer in je eigen hoofd zitten. Ook het weer en het binnen zitten op zichzelf kunnen gevolgen hebben. Door de donkere dagen kun je je somber gaan voelen en het gebrek aan frisse lucht komt je ook niet ten goede. Er kunnen steeds meer klachten bijkomen, zoals vermoeidheid, een slechte concentratie en een veranderd eetpatroon. En door al deze dingen wordt het steeds moeilijker om contact te zoeken met anderen.

    Voorkom de dip
    Maak je nu echter geen zorgen dat je deze winter in een diep dal zult vallen. Want door goed voor jezelf te zorgen, kun je met een goed gevoel de winter trotseren. Zorg er daarom voor dat, ook als je thuiswerkt, je je gewoon netjes klaarmaakt zoals normaal. Doe de gordijnen open, zodat het licht kan binnenkomen, maak je bed op en kleed je netjes aan. Dit zijn maar kleine dingen, maar ze zorgen er toch voor dat je de dag goed begint en je alvast iets opgewekter voelt. Daarnaast is het hierdoor gemakkelijk om toch even de deur uit te gaan, of spontaan mensen over de vloer te krijgen.

    Reik naar anderen
    Het kan namelijk toch veel betekenen om wel mensen te blijven zien tijdens de winterdagen. En niet alleen die ene dag met de kerst. We hebben contact nodig, want hierdoor voorkomen we gevoelens van eenzaamheid en voel je je meer in verbinding met de rest van de wereld. Maar hoe doe je dat dan? Door toch te proberen de kleine momentjes te vinden. Spreek bijvoorbeeld af op een vaste dag met een vriend of familielid een stukje te gaan wandelen. Dan kun je elkaar toch even spreken en kom je tegelijkertijd even buiten.

    ‘Elke dag voelde op een gegeven moment hetzelfde’
    Natascha (27): ‘Voorheen had ik altijd bomvolle agenda. Elke dag was gevuld van begin tot einde. Ik heb lang doorgestudeerd en genoot optimaal van mijn leven als student. En daarmee duid ik niet per se op het uitgaansleven. Maar ik hield mij met veel verschillende activiteiten bezig: naast mijn hoorcolleges en studeeruurtjes werkte ik ook nog bij een boekenwinkel, sportte ik meerdere dagen per week, en sprak ik continu af met vriendinnen. Van lunchen tussen de colleges tot spelletjesavonden in de weekenden. Met andere woorden: ik zat er helemaal in.’

    ‘Maar toen ik stopte met studeren, voelde het alsof de rest van mijn leven ook opeens in de halt werd gezet. Het viel namelijk samen met het begin van de pandemie. Ik begon met een nieuwe baan, waar ik direct voor moest thuiswerken. Mijn vriendinnen zag ik bijna nooit meer en ik raakte volledig uit mijn sportritme. Van het ene op het andere moment was mijn wereld beperkt tot mijn huis en dat kwam hard aan.

    ‘Vooral het constant alleen zijn viel erg zwaar. Nog nooit eerder had ik gerealiseerd hoe vanzelfsprekend ik alles om mee heen voorheen vond. Voor een paar maanden voelde ik me erg verloren en ging ik mezelf juist nog meer opsluiten omdat ik me zo ellendig voelde. Maar nu ben ik er klaar mee. Ik ga de komende tijd weer actief op zoek naar contact, om zo dan weer in een ritme te komen.’

    Wist je dat…
    … eenzaamheid niet alleen onder de ouderen heerst. Het schijnt namelijk dat een groot percentage van de mensen in de werkzame leeftijd zich ook eenzaam voelt.
    … maar 7% van onze communicatie bestaat uit woorden? De overige 93% is dus non-verbale communicatie, waarvan meer dan de helft lichaamstaal is.
    … wist je dat er een naam bestaat voor de intense behoefte aan lichamelijk contact? Dat noemt men namelijk ‘huidhonger’.

    Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply