Rate this post
 • Voorkom gebitsproblemen
  Rate this post

  Op zoek naar een mondhygiënist in Utrecht? Dan bent u bij De praktijk voor Mondhygiëne ­Galgenwaard in Utrecht aan het juiste adres. Onze moderne praktijk is gevestigd in het gezondheidscentrum in Galgenwaard bij FC Utrecht. In het gezondheidscentrum zijn verschillende zorgverleners gevestigd, waaronder ook twee tandartsen: Tim Huurdeman en Han Soons.

  Hieronder vindt u een aantal redenen waarvoor het ­verstandig is om een afspraak te maken met de ­mondhygiënist.
  – Bij tandvleesproblemen: wanneer tijdens het tanden­poetsen het tandvlees bloedt.
  – Bij rood en gezwollen tandvlees en het tandvlees niet meer strak rond de tanden en kiezen sluit.
  – Wanneer tandvlees zich terugtrekt.
  – Wanneer er regelmatig gaatjes ontstaan.
  – Wanneer tanden en kiezen los gaan staan.
  – Wanneer u regelmatig last heeft van tandsteen en/of aanslag.
  – Bij een slechte adem en/of een vieze smaak in de mond.
  – Voor mondhygiëne en voedingsadviezen.
  – Als mondverzorging om wat voor reden dan ook een probleem is.

  Wat is een mondhygiënist?
  Een mondhygiënist is een op HBO-niveau opgeleide paramedicus, werkzaam binnen de mondzorg. De titel ‘mondhygiënist’ is een bij wet beschermde titel en mag alleen gevoerd worden door diegene die in het bezit is van het diploma Mondhygiënist. Het diploma wordt verkregen na het met goed resultaat afronden van de 3-jarige (vanaf studiejaar 2002-2003 een 4-jarige) HBO-opleiding. De opleidingseisen zijn eveneens wettelijk geregeld.
  Wat doet een mondhygiënist?
  De taken die de mondhygiënist uitvoert, zijn in eerste ­instantie gericht op de preventie: het voorkomen van cariës (gaatjes in tanden en kiezen) en tandvleesaandoeningen. Daarnaast voert de mondhygiënist ook curatieve taken uit (gericht op genezing), zoals het behandelen van tandvleesaandoeningen. Voorbeelden van werkzaamheden van de mondhygiënist zijn:
  – Het uitvoeren van een mondonderzoek en indien nodig het maken van röntgenfoto’s en/of gebitsafdrukken.
  – Het geven van uitgebreide voorlichting over het ontstaan van cariës, tandvleesaandoeningen en het effect van ­voedingsgewoonten op het gebit.
  – Het geven van uitgebreide voorlichting over gebitsverzorging
  – Het uitvoeren van een volledige gebitsreiniging, waarbij plaque, tandsteen en aanslag worden verwijderd
  – Het uitvoeren van preventieve behandelingen waaronder het aanbrengen van gebitsbeschermende middelen (bijvoorbeeld fluoride)
  – Het aanbrengen van een ‘laklaag’ op (pas doorgebroken) tanden en/of kiezen (het sealen)
  – Het polijsten van vullingen
  – Daarnaast is in de Wet BIG geregeld dat de mondhygiënist, mits bekwaam en bevoegd, in opdracht van de tandarts, anesthesie (verdoving) mag geven.
  – Ook kan de mondhygiënist met werkervaring aanvullende opleidingen doen waarbij bijvoorbeeld geleerd wordt om in opdracht van de tandarts kleine gaatjes in tanden en kiezen te vullen

  Worden de kosten vergoed?
  Steeds meer zorgverzekeraars vergoeden de zorg door de mondhygiënist, maar stellen soms bepaalde voorwaarden. Het is verstandig eerst hiernaar te informeren. Bespreek ook voorafgaande aan de behandeling met de mondhygiënist de kosten die aan de behandeling verbonden zijn. Dit voorkomt problemen achteraf.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply