Jouw regio: ,
Wijzig regio
Jouw regio: nog niet opgegeven
Wijzig regio
Rate this post
 • Voorkom hart- en vaatziekten; eet gezond
  Rate this post

  Op deze paginia’s kun je lezen wat je kunt doen met voeding om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen. Maar vergeet niet: naast gezonde voeding is het natuurlijk ook belangrijk om met beweging bezig te zijn.

  Een te hoge bloeddruk? Of bang voor een te hoge bloeddruk? Wat je al snel doet is minder vlees eten en minder vettig eten, maar er zit een groot risico aan!

  Het is logisch om te denken dat je minder ei­witten en vetten moet gaan eten, maar in je cholesterol zit ook een stof HDL-cholesterol. Deze stof zorgt ervoor dat het teveel aan overige cholesterol afgevoerd wordt naar de lever, en is dus eigenlijk een heel belangrijke ‘schoonmaker’ in het bloed, waarvan je niet te weinig van wil hebben.
  De stof in het cholesterol die risico’s met zich meebrengt is LDL-cholesterol, waarbij, wanneer je er te veel van in je bloed hebt, het HDL-cholesterol het bloed niet goed meer kan schoonmaken en afvalstoffen waaronder LDL-cholesterol zich dus gaat ophopen in je aders.
  Dit leidt ertoe dat je 5 keer meer kans hebt op hart- en vaatziekten en dat, doordat mensen hier niet geheel van op de hoogte zijn, dit een factor is dat hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 is. De interessante vraag is: ‘hoe hou ik een goed HDL-cholesterolgehalte en hou ik mijn LDL-cholesterolgehalte laag?’
  De sleutel is het eten van goed vlees in combinatie met veel fruit en groenten. Het vlees zorgt voor een goed HDL-cholesterolgehalte, en veel groente en fruit zorgt voor het tegengaan van LDL-cholesterol. Welk vlees het beste is en meest gezond? Kom even langs bij de slagerij en ik zal je hierover meer vertellen!

  Het gebruik van visolie wordt in verband gebracht met allerlei gunstige effecten op de gezondheid. Het zou vooral gezond zijn voor het hart. Daarom wordt vaak aangenomen dat visolie dan wel een gunstig effect zal hebben op het cholesterol.

  De meest recente literatuur over dit onderwerp stamt alweer uit 2006. In het onderzoek keken wetenschappers naar bestaande onderzoeken over het effect van visolie op het cholesterol, de triglyceriden en enkele andere bloedwaarden.
  Visolie bleek een gunstig effect te hebben op het HDL-cholesterol en de triglyceriden en tegelijkertijd een ongunstig effect te hebben op het LDL-cholesterol.
  Echter: LDL-cholesterol in een te grote mate is niet goed voor je. Door vis gewoon te eten en niet vanuit olie beperk je de inname van LDL-cholesterol en krijg je toch de benodigde HDL-cholesterol binnen. Onderzoekers adviseren dan ook om twee keer per week vis te eten om de dodelijkste hart- en vaatziekten tegen te gaan. Mocht je écht geen vis lusten, dan adviseren wij je om supplementen te nemen en dus géén oliën.

  We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: eet genoeg groente en fruit! Het eten van genoeg en gevariëerde groenten en fruit is zó enorm belangrijk, omdat dit het risico op hart- en vaatziekten vermindert, maar hoe zit dat eigenlijk?

  Groente en fruit zorgen voor anti-oxidanten in het bloed. Dit zorgt ervoor dat het LDL-cholesterol onderdrukt blijft en beschermt weefsel tegen agressieve stoffen. Die agressieve stoffen worden ook wel ‘oxidatieve stress’ genoemd, die een deel van de oorzaak van hart- en vaatziekten, maar ook kanker kan zijn.
  Stoffen die werken als antioxidanten, zijn vitamine E en C, seleen en zink. Vitamine E kun je halen uit vetten, noten, zaden en groente en fruit. Seleen zit veelal in orgaanvlees, vis, schelpdieren en paranoten. Zink komt in kleine hoeveelheden voor in veel verschillende voedingsmiddelen, zoals vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren, zoals garnalen en mosselen.
  Mijn advies is om zoveel mogelijk groenten en fruit te eten in combinatie met vis, vlees of noten. De seizoensgroenten voor deze periode zijn onder andere andijvie, aubergine, bleekselderij en bloemkool. Wanneer je deze uit het seizoen haalt en vers, dan komen ze uit de groente van het jaargetij en zitten er extra veel gezonde bestandsdelen in waaronder vitamine E en C

  Bijna iedereen drinkt weleens een wijntje, een biertje of een borreltje. Hoe ongezond is dit eigenlijk? Het zal vast tijdens een gezellig gesprek ter sprake zijn gekomen dat er mensen zijn die beweren dat alcohol zo slecht nog niet is. Maar hoe zit het nou werkelijk?

  Wat je waarschijnlijk nog niet zeker wist, is dat alcohol het risico op hart- en vaatziekten kan verlagen. Belangrijk is wel om te weten dat het gaat om een gematigde consumptie. Ook de hoeveelheid in consumptie tussen mannen en vrouwen is verschillend. Voor een man zijn twee wijntjes, biertjes of borreltjes per dag niet slecht, en voor een vrouw de helft. Uit ver­schillende onderzoeken is gebleken dat bij een persoon die regelmatig een of twee alcoholische drankjes drinkt het risico op hart- en vaatziekten vermindert met 50%!
  Dit artikel is niet om jou te motiveren nu heel veel te gaan drinken, want te veel alcohol drinken blijft gewoon heel slecht voor je lichaam.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply