Rate this post
 • Voorkom klachten
  Rate this post

  ‘Rug recht, schouders naar achteren en borst vooruit’: dat hebben we ­allemaal wel eens eerder gehoord. Maar die ­werkhouding past natuurlijk niet bij elk taak die je uitvoert. Drie tips over werkhoudingen.

  Tip 1
  Zorg ervoor dat je voldoende afwisselt in je werkhoudingen. Daarbij is het belangrijk dat je extreme houdingen (waarbij al het gewicht op één gewricht rust) vermijdt, je rug zoveel mogelijk recht houdt en onnodig bukken en ­tillen uit de weg gaat. Meerdere korte pauzes zijn trouwens beter dan één lange pauze.

  Tip 2
  Als je veel achter een bureau zit, is het ­belangrijk om beide voeten plat op de grond te zetten. Voorkom dat je vaak met je benen over elkaar werkt. Verder moet de hoogte van de stoel zó ingesteld zijn, dat tussen je boven- en onderbeen een hoek van 90 graden zit. En let op het bureaublad. De hoogte hiervan moet zó ingesteld zijn, dat je ellebogen er precies op kunnen rusten.

  Tip 3
  Je zou denken dat staand werk beter is dan zittend werk, maar dat is een fabel. Ook staand werk kan een slechte invloed hebben op de gezondheid. Veel staan vergroot bijvoorbeeld de kans op spataderen, doordat er niet genoeg bloed richting het hart wordt gepompt als je langer dan een uur stilstaat. Ook rugpijn en pijnlijke gewrichten in heupen en knieën zijn veel voorkomende klachten bij staande ­werkers. Zorg ervoor dat je regelmatig gaat ­zitten of een stukje loopt.

  Leave a reply →

Reageer op dit artikel

Cancel reply